НЕГАТИВНИЙ ПРОСТІР У ДИЗАЙНІ ПОСТЕРІВ: ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ - Чжао, Аксін; Безугла, Руслана (Теорія та практика дизайну, 2025)
Дослідження зосереджено на методах застосування негативного простору в дизайні плакатів та спрямоване на виявлення ключових принципів використання негативного простору для створення ілюзій, балансу та фокусу уваги, а також на розробленні рекомендацій для дизайнерів-практиків. У статті розкрито, як негативний простір впливає на психологічне сприйняття плакатів, сприяючи кращому запам’ятовуванню інформації та емоційному залученню аудиторії. Окрім того, здійснено порівняльний аналіз традиційного та сучасного дизайну плакатів із метою визначення еволюції застосування негативного простору в історичному та культурному аспектах. Мета. Метою дослідження є комплексний аналіз особливостей застосування негативного простору в дизайні плакатів з акцентом на його роль у формуванні візуальної гармонії, посиленні повідомлення та адаптації до різних контекстів. Методологія. Дослідження базується на комбінації теоретичних і емпіричних методів. Проведено аналіз наукової літератури, включаючи класичні праці з графічного дизайну та сучасні джерела з візуальної комунікації. Застосовано якісні методи, такі як семіотичний аналіз, для розкриття символічного значення негативного простору, а також кількісні – статистичний аналіз даних про ефективність дизайну (читабельність, час фіксації погляду). Інструменти включали програмне забезпечення для візуального моделювання, таке як Adobe Illustrator, для створення експериментальних прототипів плакатів. Результати. Дослідження виявило, що негативний простір у дизайні плакатів є не пасивним елементом, а активним інструментом для створення візуальних ілюзій, таких як формування прихованих форм чи акцентування ключових елементів. Зокрема, у маркетингових плакатах його застосування підвищує увагу, сприяючи кращому балансу між текстом і зображенням. У соціальній рекламі негативний простір посилює емоційний вплив, даючи змогу аудиторії «домалювати» повідомлення уявно. Виявлено чотири основні особливості: 1) мікро- та макрорівні (малий простір між елементами vs. великий фон); 2) кольорові варіації (не лише білий, а й кольоровий негативний простір); 3) інтеграція з типографікою для покращення читабельності; 4) адаптація до цифрових форматів, де обмежений простір вимагає мінімалізму. Експерименти показали, що плакати з оптимальним негативним простором (30–50% площі) мають вищу ефективність порівняно з переповненими дизайнами. Розроблено практичні рекомендації, включаючи алгоритм балансування простору для початківців. Наукова новизна. Новизна полягає у розробленні класифікації типів негативного простору спеціально для дизайну плакатів з урахуванням культурних особливостей (наприклад, інтеграція з орнаментами). Уперше запропоновано модель психологічного впливу негативного простору на основі гештальт-принципів, адаптовану до сучасних медіа. Дослідження розширює теоретичну базу, вводячи поняття «динамічного негативного простору» для інтерактивних плакатів, що не було достатньо висвітлено в попередніх роботах. Це сприяє розвитку графічного дизайну як наукової дисципліни в Україні та Китаї. Практична значущість. Результати дослідження мають безпосереднє застосування у професійній діяльності графічних дизайнерів, даючи змогу оптимізувати процес створення плакатів для підвищення їх ефективності в реальних кампаніях. Використання негативного простору в дизайні плакату сприяє створенню більш привабливих матеріалів, що підвищують конверсію та залучення аудиторії. Практична значущість полягає у наданні інструментарію для підвищення конкурентоспроможності графічних дизайнерів на міжнародному ринку, де мінімалізм та ефективність є ключовими трендами.