КОМПОЗИЦІЙНІ ОСОБЛИВОСТІ ВІЗУАЛЬНИХ ЕЛЕМЕНТІВ У ДИЗАЙНІ ІНТЕРФЕЙСІВ МУЗЕЙНИХ ДОДАТКІВ У КИТАЇ - Боя, Юань; Скляренко, Наталія (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Метою дослідження є виявлення композиційних особливостей візуальної організації елементів інтерфейсу музейних додатків у Китаї. Визначення їх естетичних характеристик забезпечить теоретичне підґрунтя для майбутньої оптимізації інтерфейсу. Методологія. У дослідженні використовуються методи системного аналізу, художнього аналізу та аналізу композиції для багатовимірного аналізу дизайну інтерфейсу. Метод системного аналізу зосереджується на структурі та функціональних взаємозв’язках між окремими візуальними елементами. За допомогою методу художнього аналізу досліджується роль зображень, шрифтів та кольорів для візуалізації інформації. Метод аналізу композиції використовується для аналізу впливу верстки, візуальної структури та динамічних ефектів на сприйняття користувачами та досвід роботи з інтерфейсом. Результати. У дослідженні проведено системний аналіз візуальних елементів та композиційних особливостей дизайну інтерфейсу китайських музеїв. Дослідження показало, що більшість дизайнів інтерфейсу поєднують в собі естетичність, функціональність, емоційність та композиційні парадигми традиційної китайської культури, демонструючи користувачам мистецтво та національну естетику. Дослідження зосереджується на чотирьох основних візуальних елементах: верстка (підкреслює чітку ієрархію інформації та просторовий порядок); дизайн шрифтів (підкреслює традиційне мистецтво та читабельність); поєднання кольорів (відображає традиційні кольори та сучасну енергію); дизайн іконок (акцентує увагу на функціональності та вираженні культурних символів). Водночас поєднання візуальних елементів та анімаційних ефектів підвищує цікавість та інтерактивність інтерфейсу, створюючи динамічний візуальний стиль, що приваблює зорово та забезпечує культурний досвід. Загальний дизайн демонструє модульність, адаптивність та ефект занурення, створюючи шлях глибокого поєднання традиційної культурної естетики та сучасного дизайну. Наукова новизна. Це дослідження вперше з точки зору аналізу композиції систематично об’єднує візуальні елементи та естетичні особливості дизайну інтерфейсу, досліджуючи їх роль у посиленні візуальної комунікації та культурного самовираження. Практика доводить, що візуальні елементи не тільки передають національну культуру та регіональні особливості, але й є важливим носієм культурного наративу та емоційного резонансу. Створення інтерфейсу, що поєднує в собі культурну спрямованість, естетичність та інтерактивність, сприяє оптимізації користувацького досвіду, покращенню загального іміджу музею, посиленню культурної ідентичності та національної гордості користувачів, а також сприяє розвитку дизайну інтерфейсів музеїв у майбутньому. Практична значущість. Це дослідження пропонує інноваційні ідеї для оптимізації візуальної естетики дизайну інтерфейсу. Дизайнери та науковці можуть використовувати результати цього дослідження для розробки більш раціональних стратегій дизайну, щоб адаптуватися до мінливих потреб користувачів та технологічних розробок, а також для покращення користувацького досвіду та ефектів культурної комунікації музейних додатків.