ОСОБЛИВОСТІ ПРОЄКТНО-ГРАФІЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ В КОМПОЗИЦІЇ МУЛЬТИМЕДІЙНИХ ОБ’ЄКТІВ - Хиневич, Руслана Вікторівна; Шаура, Аліна Юріївна; Романчук, Вадим Ігорович; Лаврусенко, Сергій Петрович; Шинкарьов, Вадим Геннадійович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета дослідження полягає у вивченні особливостей проєктно-графічного моделювання в композиції мультимедійних об’єктів з метою підвищення ефективності й естетичної привабливості сучасних цифрових продуктів. У рамках роботи поставлено завдання визначити основні принципи та методи створення мультимедійних моделей, які забезпечують світоглядну цілісність та функціональну ефективність композицій. Методологія базується на змішаному підході, що поєднує теоретичний аналіз існуючих наукових джерел, системний підхід до дослідження процесів моделювання та практичне експериментальне застосування сучасних цифрових інструментів і програмних засобів. Особлива увага приділяється аналізу проєктно-графічних методів і підходів, що використовуються у створенні мультимедійних об’єктів, а також їх упровадженню в композиційні рішення. Результати. Результатом дослідження стали визначення ключових особливостей сучасних методів проєктно-графічного моделювання, розроблення рекомендацій щодо їх застосування у процесі створення мультимедійних композицій, а також запропоновано нові підходи до оптимізації структурних і естетичних аспектів мультимедійних об’єктів, що дозволяє підвищити їхню інтерактивність і функціональність. Наукова новизна полягає в систематизації та вдосконаленні сучасних методик проєктно-графічного моделювання з урахуванням нових технологічних можливостей, визначенні їхньої ролі у створенні складних мультимедійних композицій, а також у розробленні теоретичних підходів до побудови більш ефективних моделей у цій галузі. Запропоновані підходи й моделі мають потенціал для широкого застосування у практичній діяльності дослідників, дизайнерів і розробників мультимедійних систем. Практична значущість дослідження полягає у створенні рекомендацій та інструментів для фахівців із проєктування мультимедійних об’єктів, а також у підвищенні якості та конкурентоспроможності цифрових продуктів через покращення процесів їхньої композиції та моделювання. Це дозволить більш ефективно використовувати сучасні технології для створення інноваційних мультимедійних рішень у різних сферах діяльності.