ФОРМУВАННЯ ВІЗУАЛЬНОГО КОНТЕНТУ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ: ЕСТЕТИЧНІ ПІДХОДИ ТА ДИЗАЙНЕРСЬКІ РІШЕННЯ - Хиневич, Роман Олегович; Єжова, Ольга Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Метою статті є аналіз особливостей візуальних повідомлень у соціальних мережах, зокрема їх естетичних, художніх, культурологічних і дизайнерських характеристик, з урахуванням сучасних комунікаційних практик і трансформацій у сфері цифрового контенту. Методологія. У дослідженні застосовано метод аналізу літератури, компаративний і типологічний методи. Проведено огляд актуальних вітчизняних та зарубіжних публікацій, проаналізовано візуальні стратегії, дизайнерські прийоми та способи подання контенту в соціальних мережах, зокрема кольори та типографіку. Виявлено ключові тренди й чинники, що впливають на формування ефективного візуального повідомлення. Результати. Встановлено, що візуальні повідомлення в соціальних мережах мають власну типологію, структурну й стилістичну специфіку. Зміни в алгоритмах стрічок, підвищення ролі емоційності й персоналізації впливають на формування контенту. Значна роль відводиться символічному змісту, простоті сприйняття, адаптивності та швидкості візуального зчитування. Виявлено, що ефективний контент базується на поєднанні естетики, автентичності та емоційного зв’язку з аудиторією. Наукова новизна. У статті вперше запропоновано систематизацію візуальних повідомлень у соціальних мережах із позиції сучасного дизайну, що дозволяє глибше зрозуміти їхню функціональну й стилістичну роль у цифрових комунікаціях. Практична значущість. Отримані результати можуть бути використані фахівцями у сфері графічного дизайну, візуальних комунікацій, маркетингу, а також при створенні контенту для соціальних мереж, що орієнтується на формування сталого візуального іміджу бренду та ефективну взаємодію з аудиторією.