ВІЗУАЛЬНО-ПЛАСТИЧНИЙ КОД УНІВЕРСИТЕТСЬКОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ: АКАДЕМІЧНА МАНТІЯ. КОМПАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ - Лютенко, Лариса Анатоліївна; Токар, Марина Іванівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Метою дослідження є визначення потенціалу української академічної мантії як елементу візуальної айдентики вишів та шляхів її переосмислення і адаптації до актуальних культурно-ціннісних парадигм через компаративний аналіз академічного одягу (мантії) вишів країн, що перебували під впливом тоталітарного та колоніального режиму, – України та Південної Африки. Методологія. Дослідження здійснено на основі порівняльного аналізу візуальних кодів академічного одягу українських і південноафриканських закладів вищої освіти. Застосовано методи візуального аналізу, інтерпретації символіки кольору, а також культурологічний і семіотичний підходи до вивчення академічного вбрання як елементу інституційної айдентики. Результати. У результаті встановлено, що академічне вбрання університетів Південної Африки, з одного боку, ґрунтується на європейській традиції, а з іншого – адаптується до локальних культурних кодів, бо в південноафриканському контексті колір має виразне семантичне навантаження, пов’язане з етнічною, історичною та соціальною ідентичністю. Досвід українських університетів свідчить про тривале запозичення та відтворення європейського візуального коду академічної мантії, який зберігає свою сталість ще із часів тоталітарного режиму. Така традиція вказує на актуальність переосмислення символічної ролі академічного вбрання як складника візуальної айдентики закладів вищої освіти. У цьому контексті особливої ваги набуває інкорпорація національних символів, кольорів і орнаментів, що сприятиме формуванню унікального візуального образу української вищої школи та підкресленню її культурної самобутності. Наукова новизна. Уперше в українському науковому дискурсі здійснено порівняльний аналіз академічного вбрання в контексті посттоталітарного переосмислення візуальної культури вищої освіти. Запропоновано концепт орнаментального та колористичного мислення як інструменту візуального конструювання інституційної та національної ідентичності українських вишів. Практична значущість. Отримані результати можуть бути використані як теоретичне й практичне підґрунтя для розроблення або оновлення академічного вбрання українських закладів вищої освіти з урахуванням принципів національної ідентичності, культурної спадщини, академічної репрезентації та бренд-комунікації. Інтеграція орнаментальних і кольорових кодів, релевантних українській візуальній традиції, сприятиме підвищенню впізнаваності академічних інституцій у публічному просторі, зміцненню їхньої візуальної легітимності на національному й міжнародному рівнях.