ФОРМУВАННЯ ВІЗУАЛЬНОГО ОБРАЗУ БРЕНДУ У ВЕБ ТА ПОЛІГРАФІЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Костенко, Ігор Олегович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета дослідження полягає у комплексному аналізі процесу формування візуального образу бренду з урахуванням специфіки його втілення у вебсередовищі та поліграфічному просторі. В умовах мультиплатформеності брендової комунікації особливої важливості набуває завдання забезпечення стилістичної єдності айдентики під час її репрезентації у цифрових та друкованих форматах. Методологія дослідження базується на міждисциплінарному підході, що охоплює елементи візуального дизайну, теорії брендингу, семіотики, типографіки та технічної адаптації до візуальнго сприйняття. Використано методи: теоретичний аналіз, контент-аналіз брендів (українських та міжнародних), порівняльний аналіз особливостей типографіки та кольоропередачі у веб і поліграфічному середовищах. Це дало змогу оцінити ефективність візуальної адаптації між медіа. Результати дослідження виявили ключові проблеми у забезпеченні візуальної цілісності бренду, серед яких – технічні труднощі кольоропередачі, типографічна несумісність шрифтів для екрана та друку, композиційна неузгодженість елементів у різних форматах. Наукова новизна полягає у проведеному міждисциплінарному аналізі проблеми адаптації візуального образу бренду між цифровим та поліграфічним медіасередовищами. Визначено та класифіковано труднощі у кросмедійній айдентиці, що стосуються естетичних, семіотичних та технічних аспектів. Обґрунтовано важливість типографіки як елемента, що зберігає впізнаваність і стилістичний вигляд бренду. Практична значущість полягає у можливості використання результатів дослідження у професійній діяльності дизайнерів, бренд-менеджерів, маркетологів та викладачів профільних освітніх програм. Візуальна ідентичність має бути не лише естетично привабливою, а й технічно уніфікованою, семіотично послідовною і здатною адаптуватися до специфіки носія без утрати ключових візуальних характеристик. Отримані результати доводять необхідність розроблення нових кросмедійних дизайн-систем, які забезпечують цілісність бренду в умовах візуальної конкуренції та швидкої зміни форматів.