РОЛЬ ВІЗУАЛЬНИХ КОМУНІКАЦІЙ У ДИЗАЙНІ ГРОМАДСЬКИХ ПРОСТОРІВ - Карнаухов, Олександр Михайлович; Гнатюк, Лілія Романівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Дослідження підкреслює фундаментальну роль візуальних комунікацій у формуванні сприйняття та користувацького досвіду в міських громадських просторах. Мета. Дослідження спрямоване на вивчення ролі візуальних комунікацій у формуванні ефективних, доступних та впізнаваних громадських просторів, а також на розроблення практичних рекомендацій для їх проєктування та впровадження. Це дасть змогу систематизувати знання про вплив візуальних елементів на користувацький досвід, орієнтування, емоційний зв’язок та ідентичність місця. Методологія. Дослідження базується на комплексному підході, що поєднує наукометричний метод, теоретичний аналіз та розроблення практичних рекомендацій. Проаналізовано теоретичні дослідження та наукові публікації останніх років, що стосуються візуальних комунікацій в урбаністичному середовищі, їхнього впливу на сприйняття та користувацький досвід, а також систем орієнтування. На основі отриманих даних розроблено практичні рекомендації для дизайнерів, архітекторів та міських планувальників, спрямовані на створення ефективних, доступних та естетично привабливих громадських просторів. Результати. Сформовано системну типологію візуальних комунікацій, яка демонструє їх синергічну взаємодію у створенні цілісного та функціонального середовища. Установлено, що ефективна візуальна комунікація знижує когнітивне навантаження, покращує навігацію та сприяє емоційному зв’язку з простором. Розроблено критерії інклюзивності, сталості та економічності матеріалів і технологій, а також визначено ключові аспекти гармонійної взаємодії графічних елементів з архітектурою. Наукова новизна. Новизна дослідження полягає у комплексному підході, що заповнює прогалини в існуючих наукових працях, зокрема щодо інклюзивності (з урахуванням нейрорізноманіття), сталості матеріалів та технологій, а також синергії графічних елементів з архітектурним середовищем. Запропоновані нові критерії та методології оцінки розширюють розуміння впливу візуальних комунікацій на користувацький досвід. Практична значущість. Практична цінність дослідження полягає у наданні конкретних, обґрунтованих рекомендацій для дизайнерів, архітекторів та міських планувальників. Ці рекомендації можуть бути інтегровані у стандарти міського дизайну, сприяючи створенню більш комфортних, доступних, сталих та естетично привабливих громадських просторів, що покращують якість життя мешканців.