ЗАРУЧНИЦЯ ВЛАСНОГО ТАЛАНТУ: ТРАГІЧНИЙ ШЛЯХ ВИЗНАННЯ ГАННИ СОБАЧКО - Жадейко, Олексій Миколайович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Метою розвідки є актуалізація творчості Ганни Собачко-Шостак у контексті реалій сучасних художніх процесів, спроба переосмислення творчого спадку майстрині в умовах військових подій, які провокують зміну призми розгляду. Методологія. Для виконання поставлених у статті завдань застосовуються інструменти комплексного, хронологічного, сторичного, біографічного, компаративного методів, що дає можливість широко дивитися на аналізований феномен, аналізувати його на стику різних галузей знань: естетики, культурології, мистецтвознавства, оскільки він має загальнозначущий характер і лежить на перетині кількох наукових полів. Результати. Художниця з невеличкого українського села навіть сьогодні, через шістдесят років після смерті, є недосконало висвітленим явищем вітчизняної культури, яка потребує не лише детальнішого вивчення, а й переосмислення, передусім ролі її спадку в умовах викликів сьогодення. Акцентовано вплив творчості мисткині на її художнє оточення, потенціал її творів для багатьох сфер мистецького життя, у тому числі сучасного. Підкреслено трагічну долю художниці, яка була залежна все життя від низки чинників, що не давали її таланту розкритися в повну силу, а останні роки життя її роботи створювалися далеко за межами Батьківщини, яка і була джерелом натхнення її образотворення. Актуалізується дисонанс між характером суто національного наповнення творчої манери мисткині та умовами, у яких вона творила значну частину її життя далеко за межами України. Наукова новизна викладених сентенцій убачається, передусім, в іншій, актуальній у зрізі сучасних реалій, точці зору, яка запропонована для переосмислення ролі, значення творчого спадку Ганни Собачко-Шостак для сучасного українства. Це дає перспективи для подальшого ведення наукового пошуку. Окреслено завдання для майбутніх розвідок у цій сфері. Практична значущість дослідження полягає, передусім, у великому потенціалі матеріалу в разі його втілення у спецкурси не лише для майбутніх мистецтвознавців, а й як сегмент виховання дизайнерів, фахівців текстилю, кераміки, декораторів, а також як підґрунтя для масштабних міждисциплінарних виставкових проєктів.