КІНЕТИЧНА ТИПОГРАФІКА В ПРОФЕСІЙНОМУ ТА КОРИСТУВАЦЬКОМУ КОНТЕНТІ ЦИФРОВИХ МЕДІА - Єнчев, Михайло Михайлович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета статті – виявити особливості формування та розвитку кінетичної типографіки в контексті еволюції медіа, а також концептуалізувати практику її використання в сучасних цифрових медіа на прикладі професійного та користувацького контенту. Методологія. У дослідженні застосовано метод теоретичного аналізу; типологічний метод, завдяки якому уточнено основні характеристики кінетичної типографіки; історико-культурний метод, застосування якого зумовлено важливістю розгляду формування кінетичної типографіки в історичній ретроспективі; метод компаративного аналізу, що посприяв виявленню особливостей використання кінетичної типографіки в різних видах візуального контенту цифрових медіа; метод мистецтвознавчого та композиційного аналізу та ін. Результати. За результатами дослідження виявлено, що кінетична типографіка може розглядатися як репрезентація інформації за допомогою тексту в русі протягом певного періоду часу, форма, що здатна передавати емоції через динамічну візуалізацію тексту. Кінетична типографія посилює комунікативні властивості тексту, сама стаючи каталізатором виразної сили. Узагальнюючи теоретичні матеріали, представлені в науковій літературі та на основі аналізу сучасного контенту цифрових медіа, можна запропонувати таку типологізацію кінетичної типографіки: за типом контенту (професійна та користувацька); за типом аудіовізуальних форм (кінетична типографіка для художніх фільмів, телевізійних серіалів, телепрограм, трейлерів, спойлерів, рекламних відеороликів, музичних відеокліпів, малих екранних форм соціальних медіа (коротких відео – Instagram Reels, YouTube Shorts, TikTok Story та ін.)); за типом руху («послідовна», або «серійна», презентація та «динамічна презентація» (поділяється на глобальну та локальну)). Наукова новизна. Уперше з мистецтвознавчих позицій розглянуто кінетичну типографіку професійного та користувацького контенту цифрових медіа. Запропоновано авторське визначення поняття «кінетична типографіка» та типологізацію. Уведено на наукового обігу невідомі та маловідомі мистецтвознавчі праці закордонних дослідників, що пов’язані з питанням кінетичної типографіки в нових медіа. Практична значущість. Результати дослідження процесу розвитку кінетичної типографіки в контексті еволюції медіа і на сучасному етапі крізь призму специфіки професійного та користувацького контенту цифрових медіа можуть стати основою для подальших мистецтвознавчих досліджень означеної проблематики. Окремі положення можуть бути використані під час написання посібників та включені до курсів лекцій із графічного дизайну.