ДИНАМІКА ДИЗАЙНУ БАНКНОТ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ В СОЦІОКУЛЬТУРНОМУ ВИМІРІ - Гринько, Дмитро Олександрович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета статті полягає у вивченні динаміки розвитку візуальної мови і комунікативних елементів українських паперових грошей на прикладі банкноти номіналом 50 грн, а також з’ясування ставлення фахово орієнтованої на графічний дизайн молоді України до феномену української гривні. Методологія. Дослідження здійснено методом візуального опису банкноти номіналом 50 грн, порівняльного аналізу дизайну різних років її випуску, семантичного аналізу її графічних елементів та соціологічного опитування дизайн-орієнтованої молоді. Емпіричні дані отримано в результаті проведення кількісного опитування вузької вибірки професійно орієнтованої на графічний дизайн української молоді. Результати. У результаті аналізу динаміки дизайну української банкноти номіналом 50 грн, що функціонує у період відновленої незалежності України, виявлено відхід від відкрито етнічних мотивів декору банкнот до складної системи переосмислених у сучасних тенденціях візуальної культури символів української державності УНР і традиційної культури. Визначено, що українська влада як головний замовник дизайну грошових знаків формує довіру громадян до держави створенням і закріпленням стійких асоціацій її з діяльністю видатних діячів та здобутків, яких вони досягли у тій чи іншій галузі. Дизайн грошей впливає не лише на утилітарність та художню цінність цього платіжного засобу, а й презентує цінності та образ країни, з якими уряд держави хоче, щоб її асоціювали на світовій арені. У результаті проведеного серед дизайн-орієнтованої молоді опитування з’ясовано високий ступінь зацікавленості цієї аудиторії естетикою національної валюти та переважним схваленням застосованого семантичного наповнення. Відповіді респондентів підтвердили, що українська гривня сприймається не лише як платіжний засіб, а й як символ національної культури та ідентичності. Наукова новизна полягає у міждисциплінарності вивчення дизайну українських банкнот і проведенні комплексного аналізу як із мистецтвознавчої позиції, так і з соціологічної; виявленні ставлення української молоді до грошових знаків як носія національної ідентичності та каналу візуальної комунікації і впливовості дизайну на характер цього ставлення. Практична значущість полягає у можливості використання отриманих результатів дизайнерами, які займаються формуванням візуальної ідентичності держави, а також державними інституціями, що відповідають за затвердження дизайну грошових знаків, із метою вдосконалення їх візуальної привабливості та символічної виразності під час розроблення нових серій банкнот.