СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ В ДИЗАЙНІ ЮВЕЛІРНИХ ВИРОБІВ У КИТАЇ - Гао, Аньці; Пашкевич, Калина (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета статті – дослідити ключові тенденції сучасного дизайну китайських ювелірних виробів у материковому Китаї, Гонконзі та Тайвані. Досліджено як дизайнери поєднують традиції та інновації в своїй творчості, розробляють різноманітні типології, впроваджують нові матеріали та технології, а також вкладають культурний сенс у свої роботи. Завданням статті є продемонструвати як ці практики формують самобутню глобальну ідентичність, що коріниться в китайській спадщині. Методологія. Застосовуючи якісний підхід, дослідження поєднує огляд літератури, аналіз візуального контенту, тематичні дослідження та регіональне порівняння. Проаналізовано репрезентативні роботи китайських дизайнерів, зосереджуючись на матеріалах, темах, техніках та символічному вираженні. Результати. Результати дослідження показали, що сучасний дизайн китайських ювелірних виробів характеризується багатовимірною креативністю, вираженою через наративні теми, гібридні естетичні мови та типологічне розширення. Дизайнери поєднують класичні китайські символи, такі як дракони, гарбузи, замки жуйі та квіти лотоса, із сучасним мінімалізмом та глобальною дизайнерською лексикою. Технічні інновації, включаючи використання титану, 3D-друк та нові техніки оправлення коштовного каміння, переосмислили структурні можливості ювелірних виробів. Символізм відіграє центральну роль у дизайнерському вираженні, і багато робіт містять емоційний, філософський або міфологічний зміст, що корениться в китайських традиціях. Більше того, дизайнери з різних регіонів демонструють сильні міждисциплінарні тенденції, часто розмиваючи межі між ювелірними виробами, скульптурою, модою та боді-артом. У той час як гонконгські дизайнери наголошують на вишуканості та поєднанні розкоші Сходу та Заходу, а тайванські дизайнери демонструють поетичну чутливість та ремесло, дизайнери материкового Китаю лідирують в експериментальних виразах та наполегливій культурній репрезентації. Незважаючи на регіональні відмінності, в Китаї сформувався єдиний дизайнерський етнос, що формує впізнавану ідентичність сучасного китайського дизайну ювелірних виробів. Наукова новизна. Стаття пропонує поглиблений міжрегіональний синтез дизайну ювелірних виробів в Китаї, інтегруючі концептуальні, матеріальні та естетичні перспективи в цілісну аналітичну основу, сприяючи розширенню теоретичних знань в галузі дизайну. Практична значущість. Результати пропонують рекомендації для дизайнерів, студентів та викладачів, які проводять дослідження або навчаються в галузі з дизайну ювелірних виробів. Дослідження підкреслює роль спадщини, сталого розвитку та міжмедійних практик у формуванні творчих результатів в дизайні ювелірних виробів. У ньому визначено такі практичні тенденції, як новий традиціоналізм та цифрове ремесло, як майбутні напрямки для освіти в галузі дизайну та для інновацій у галузі.