ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНАЛЬНО-ТИПОЛОГІЧНОЇ ЕВОЛЮЦІЇ ЖИТЛОВОЇ ЗАБУДОВИ МІСТА ДНІПРА - Цимбалова, Тетяна Анатоліївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета статті – виявлення еволюційних особливостей функціонально-типологічних трансформацій житлової забудови в місті Дніпрі протягом історичного формування його планувальної структури. Методологія базується на комплексному підході до проблеми дослідження етапів формування житлового фонду в місті Дніпрі. Теоретичні методи охоплюють огляд і аналіз загальнонаукових і прикладних джерел. За допомогою еволюційного аналізу літературних джерел (архівних матеріалів, сучасної проєктно-будівельної документації, державного нормативно-правового супроводження) виявлено основні етапи процесу створення житлової забудови міста. Емпіричні методи використано для проведення візуальних і натурних спостережень, порівняльного містобудівного аналізу. Результати. У статті досліджено практику створення житлового фонду в місті Дніпрі в різні історичні періоди. Виділено основні етапи функціонально-типологічної еволюції житлової забудови. Визначено характерні особливості періодики процесу житлового будівництва в містобудівній структурі. Проаналізовано сучасний стан житлового будівництва в контексті територіально-містобудівного фактору. Звернено увагу на проблему структурно-планувальних і просторових трансформацій історичного ареалу міста Дніпра внаслідок активного нового будівництва житлових багатоповерхових будинків. Наукова новизна. У роботі вперше систематизовано основні етапи розвитку житлової архітектури в місті Дніпрі. Визначено характерні особливості формування житлового фонду в різні історичні періоди у структурі планувального каркаса міста. Проаналізовано практику сучасного житлового будівництва, зокрема процеси просторового розвитку центральної історичної частини міста Дніпра та динаміку ущільнення забудови в контексті проблеми збереження історичної архітектурної спадщини. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані у професійній діяльності архітекторів, а також у підготовці навчальної програми для спеціальності «Архітектура та містобудування».