ЗАСТОСУВАННЯ ATTENTION RESTORATION THEORY (ART) У ПЛАНУВАЛЬНІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ УНІВЕРСИТЕТСЬКИХ КАМПУСІВ - Левик, Анастасія Василівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті розглянуто можливості застосування теорії відновлення уваги (Attention Restoration Theory, ART) у процесі архітектурного й ландшафтного планування забудови університетських кампусів. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю створення освітнього простору, що підтримує психоемоційне здоров’я студентів, знижує рівень ментальної втоми та сприяє підвищенню академічної мотивації. Мета. Метою дослідження є розроблення структурованої функціонально-просторової моделі університетського середовища з інтеграцією психологічних, екологічних, архітектурних і освітніх компонентів. Методологія. Методологічною основою є аналіз літературних джерел, компонування структурних блоків парадигми просторового розвитку закладу вищої освіти, а також компаративне дослідження прикладів архітектури українських університетів. Результати. Результатом є створення моделі функціонально-планувальної організації забудови університетських кампусів на основі Attention Restoration Theory, що враховує чотири ключові складники: «бути осторонь», «розширення», «привабливість» і «адаптивність». Запропоновано структурні й інструментальні рішення для впровадження Attention Restoration Theory у практику просторового планування вищої освіти України. Концепція застосування Attention Restoration Theory (ART) в архітектурно-планувальній організації університетських кампусів ґрунтується на ідеї, що університетський простір має не лише забезпечувати функціональні потреби навчального процесу, а й бути середовищем ментального відновлення, стимулювання природної уваги, зниження тривожності. Основою концепції є впровадження положень Attention Restoration Theory (ART) в архітектурно-планувальній організації університетських кампусів відповідно до принципів сталого розвитку, ергономіки, біофільного підходу та педагогічної ефективності. Attention Restoration Theory пропонує концепцію університетського простору не лише як інфраструктури, а як середовища, що підтримує ментальне благополуччя, зменшує втому і стимулює навчальну мотивацію. Результати можуть бути використані в розробленні архітектурних концепцій забудови університетських кампусів і стратегій розвитку закладів вищої освіти. Наукова новизна. Досліджено вплив теорії відновлення уваги (Attention Restoration Theory, ART) на формування архітектури університетів. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані в дипломному проєктуванні архітектурних комплексів університетів, в архітектурно-проєктній діяльності.