СТВОРЕННЯ СТІЙКИХ ГРОМАД: ІНКЛЮЗИВНИЙ ІНЖИНІРИНГ ДЛЯ ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ - Кузьмін, Антон Олегович; Чемакіна, Октябрина Володимирівна; Корецька, Ірина Львівна; Матиящук, Олена Володимирівна; Кузьмін, Олег Володимирович (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті розглядається стратегія післявоєнного відновлення України через формування стійких інклюзивних громад із залученням принципів інклюзивного інжинірингу. Особливу увагу приділено інтеграції універсального дизайну, енергоефективних інженерних рішень і просторової адаптації до потреб різних груп населення. Мета. Розробити науково обґрунтовану стратегію післявоєнного відновлення України шляхом створення стійких громад, які базуються на принципах інклюзивного інжинірингу, екологічної рівноваги та продовольчої безпеки. Методологія: міждисциплінарний підхід, що включає аналіз сучасних наукових досліджень і практичних кейсів з адаптацією інноваційних інженерних рішень під специфіку післявоєнної відбудови України та формування стійких громад. Результати. Визначено ключові принципи планування та комплексних інженерних рішень, спрямованих на створення стійких громад із забезпеченням фізичної, сенсорної та соціальної доступності для всіх категорій населення. Розроблено підходи до зниження екологічного навантаження, зокрема через оздоровлення територій та впровадження енергоефективних технологій у будівництві. Запропоновано ефективні механізми соціальної інтеграції ветеранів і переселенців через їх активну участь у процесах містобудівного планування та локального виробництва, що сприяє зміцненню соціальної згуртованості громад. Наукова новизна. У статті комплексно проаналізовано впровадження інклюзивного інжинірингу як фундаментального чинника формування стійких громад в умовах післявоєнної України з урахуванням сучасних екологічних, соціальних та технологічних викликів. Запропоновано модель інтеграції, що сприяє забезпеченню сталого розвитку та продовольчої безпеки на локальному рівні. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути впроваджені у державних та муніципальних програмах післявоєнного відновлення, містобудівному плануванні, проєктуванні інклюзивної інфраструктури, а також у розвитку й підтримці локальних харчових виробництв. Запропоновані підходи сприятимуть підвищенню якості життя мешканців постраждалих регіонів, формуванню безбар’єрного та екологічно сталого життєвого простору, а також зміцненню економічної стабільності й соціальної згуртованості громад.