КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ТИПОЛОГІЯ ФІЗКУЛЬТУРНО-СПОРТИВНИХ КОМПЛЕКСІВ: АРХІТЕКТУРНО-ПЛАНУВАЛЬНИЙ ІНСТРУМЕНТ - Ковальчук, Сергій Євгенійович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Нерівномірний просторовий розподіл фізкультурно-спортивних комплексів у міських житлових районах свідчить про необхідність створення системного підходу до їх організації. Запропонована шестикритеріальна класифікація фізкультурно-спортивних комплексів розкриває механізми синергії функціональних, містобудівних та технологічних вимог. Типологічні моделі стають архітектурно-планувальним інструментом для гнучкого проєктування у житлових районах, забезпечують просторову цілісність, естетичну узгодженість і соціальну доступність. Мета. Дослідження та розроблення авторської класифікації та типологічних моделей фізкультурно-спортивних комплексів як архітектурно-планувального інструменту для їх системної інтеграції у міські житлові райони з урахуванням функціональних, містобудівних та технологічних вимог. Методологія. Матеріал дослідження базується на міждисциплінарному поєднанні кількісних і якісних методів, таких як: бібліографічний аналіз зарубіжних і вітчизняних джерел із проєктування та експлуатації фізкультурно-спортивних комплексів; просторово-статистичний аналіз розподілу ФСК у місті Києві із застосуванням ГІС-інструментів та публічних баз даних; огляд нормативно-правових актів і містобудівних документів (ДБН, генеральні плани, програми розвитку інфраструктури); системний синтез емпіричних спостережень і кейс-досліджень інноваційних об’єктів у світовому та локальному контекстах. Результати. Результати дослідження демонструють, що розроблена класифікаційна матриця забезпечує чітке диференціювання фізкультурно-спортивних комплексів за шістьма критеріями, виокремлюючи характерні типологічні групи; просторово-статистичний аналіз виявив нерівномірний розподіл ФСК у житлових районах із концентрацією об’єктів у центральних кварталах та їх дефіцитом на периферії; системний синтез кейс-досліджень підкреслив успішні практики інтеграції спортивних функцій у щільну житлову забудову через адаптивні архітектурно-планувальні рішення. Наукова новизна. Уперше розроблено класифікаційну матрицю фізкультурно-спортивних комплексів у житлових районах за шістьма критеріями, що забезпечує системний просторово-статистичний аналіз їх урбаністичної інтеграції. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані архітекторами та урбаністами для обґрунтування розміщення фізкультурно-спортивних комплексів у житлових районах із застосуванням розробленої класифікаційної матриці. Окрім того, класифікація може бути застосована проєктними інституціями та місцевими органами влади під час створення типологічних моделей як шаблонів для документації, що забезпечують гнучкість та адаптивність архітектурно-планувальних рішень.