НОМАДИЧНА АРХІТЕКТУРА ЯК МОДЕЛЬ МОБІЛЬНОГО ПРОСТОРУ В КОНТЕКСТІ ПОСТІНДУСТРІАЛЬНОГО СУСПІЛЬСТВА - Горчаков, Андрій Олександрович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета статті – розглянути феномен кочового стилю життя та вплив його на архітектурне середовище в останні десятиріччя в контексті постіндустріального суспільства. Зробити прогноз варіантів розвитку цього явища й можливі методи вирішення. Методи. Для збору матеріалу автор застосував кількісний метод для вивчення статистичних даних. Якісний метод був застосований для спостереження за змінами в середовищі та у свідомості кочовика. Порівняльна методика була застосована для зіставлення наукового матеріалу. Результати. Ми маємо стару архітектурну структуру, розраховану на суспільство XX сторіччя, де міграції тільки почали набирати обертів і ця структура вже не підходить під сучасний мобільний спосіб життя, вона потребує змін. Великі міста вже давно відчувають кризу внутрішніх і зовнішніх міграцій, починаючи з туристичних і закінчуючи трудовими. Структура сучасних міст повинна швидше реагувати на швидкоплинні запити. Містобудівне співтовариство мусить випрацювати нові механізми забезпечення потреб мільйонів мігруючих. Це міграційне явище спричинене не тільки економічними чинниками, а і тим, що у людства змінилося сприйняття світу і ставлення до соціальних зв’язків. Наукова новизна цієї статті полягає у тому, що вона написана через призму особистого пережитих автором міграційних подій і дає унікальний погляд на цю проблематику. Також це швидкозмінне явище, кожен місяць з’являються нові чинники. і погляд на проблему, що був рік тому, вже змінився. Практична значущість цього дослідження зараз саме на часі у зв’язку з проблемами з мігрантами, структурними змінами у способі життя через пандемію, зміни клімату, війни тощо. Ці питання повинні опрацьовуватись у прикладному ключі. У висновку ми маємо прогнозування подальшого зростання міграцій і виникаючі питання для правильної рефлексії на цю тенденцію.