АНАЛІЗ РЕЙТИНГОВИХ СИСТЕМ ЕКОЛОГІЧНОЇ СЕРТИФІКАЦІЇ АРХІТЕКТУРИ BREEAM, LEED, WELL, DGNB У КОНТЕКСТІ ВРАХУВАННЯ ВІЗУАЛЬНИХ ЯКОСТЕЙ БУДІВЕЛЬ - Голіус, Валентин Анатолійович; Данилов, Сергій Михайлович (Теорія та практика дизайну, 2025)
За останні п’ять років архітектурна спільнота має змогу спостерігати щорічні зміни у провідних зелених стандартах, що орієнтовані на введення до систем принципів розрахунку кредитів за візуальні властивості архітектурного середовища. Головна мета зелених стандартів – заохочувати розроблення та будівництво будівель, які мінімізують негативний вплив на навколишнє середовище, створюючи тим самим здорове довкілля. Із цієї причини врахування негативного впливу візуальних властивостей архітектури на відчуття людини є логічною та послідовною дією. Представниками архітектурної школи ХНУМГ ім. О.М. Бекетова в межах наукової теми «Системи екологічної сертифікації в архітектурі» (державний реєстраційний номер 0123U101316) розробляється шаблон національного зеленого стандарту. Також у школі вишу існує потужне наукове спрямування «Візуальна екологія архітектури». Поєднання цих дослідницьких спрямувань дало змогу авторам статті успішно здійснювати дослідження, спрямовані на врахування естетичних властивостей архітектури в національному зеленому стандарті. Мета. Головною метою даного дослідження є аналіз світового досвіду з розрахунку кредитів за естетичні властивості будівель. Методологія. У дослідженні використано метод контент-аналізу текстів міжнародних стандартів екологічної сертифікації архітектури (BREEAM, LEED, WELL, DGNB) із метою виявлення критеріїв, що прямо або опосередковано враховують естетичні й візуальні якості архітектурного середовища. Для поглиблення результатів також застосовано елементи порівняльного аналізу, що дало змогу зіставити підходи різних систем до врахування візуальних параметрів. Аналіз охопив усі структурні одиниці стандартів (кредити, критерії тощо), що враховують на різних рівнях візуальні властивості архітектурних проєктів. Результати. Досліджено досвід формування кредитів за естетичні властивості будівель у провідних системах добровільної екологічної сертифікації: BREEAM, LEED, WELL та DGNB. Ураховуючи обсяги досліджень, аналіз інших стандартів, що не увійшли до статті, планується освітити у подальших публікаціях. У результаті проведення ретельного контент-аналізу текстів стандартів BREEAM, LEED, WELL та DGNB виявлено та ретельно проаналізовано принципи врахування естетичних властивостей будівель у формуванні їхніх рейтингових оцінок. Наукова новизна. Уперше проведено комплексне дослідження провідних міжнародних систем екологічної сертифікації з фокусом на аналіз візуальних аспектів архітектурних проєктів. На відміну від існуючих публікацій, що концентруються на технічних або енергетичних показниках, це дослідження виявляє неочевидні механізми інтеграції естетичних критеріїв у процес екологічного оцінювання. Практична значущість. У майбутньому це дасть можливість розробити шаблон національного зеленого стандарту, який включатиме найкращі та найефективніші методи управління екологією сучасного будівництва, у тому числі естетичними якостями проєктів.