БІОМОРФНА ТА ПАРАМЕТРИЧНА АРХІТЕКТУРА ТІНЬОВИХ НАВІСІВ - Гелла, Олена Іванівна; Діденко, Катерина Володимирівна; Снітко, Ірина Анатоліївна; Махонько, Світлана Олександрівна; Плотнікова, Наталя Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті досліджується поєднання біоморфної та параметричної архітектури на прикладі тіньових навісів у публічному просторі. Аналізуються ролі природних форм і алгоритмічних методів у створенні адаптивних, екологічно ефективних малих архітектурних форм. Метою є з’ясування ролі поєднання природних аналогів з алгоритмічними інструментами у створенні адаптивних, екологічно ефективних малих архітектурних форм. Методологія. У дослідженні застосовано міждисциплінарний підхід, що поєднує аналіз теоретичних праць із сучасної архітектурної практики, огляд прикладів реалізованих об’єктів та порівняльний аналіз формотворчих принципів. Особливу увагу приділено технікам цифрового моделювання, біоінспірованим джерелам форм та адаптивним технологіям виробництва. Результати. Установлено, що біоморфна архітектура формує естетичний та асоціативний складники тіньових навісів, тоді як параметричне моделювання забезпечує їх адаптивність, оптимізацію та контекстуальну відповідність. Проаналізовані об’єкти демонструють можливість ефективного поєднання цих підходів у створенні складних, але функціональних структур. Виявлено тенденцію до синтезу природної морфології, алгоритмічного формотворення та цифрової фабрикації у публічному просторі. Наукова новизна. Запропоновано типологізацію взаємодії біоморфних і параметричних стратегій у дизайні тіньових навісів. Уперше здійснено порівняльний аналіз реалізованих об’єктів, що репрезентують нову якість адаптивного середовища. Практична значущість. Результати можуть бути використані під час проєктування малих форм, що враховують кліматичні умови та потреби користувачів. Показано потенціал для інтеграції інтелектуальних матеріалів, автоматизованих систем і екологічно орієнтованих рішень.