СЕМІОТИКА ДРУКОВАНИХ МАТЕРІАЛІВ – ЯК ГРАФІКА «ПРОМОВЛЯЄ» ЧЕРЕЗ СИМВОЛИ - Трегубов, Костянтин Юрійович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Метою статті є аналіз семіотичних принципів візуального сприйняття та комунікації в друкованих матеріалах, а також виявлення способів, за допомогою котрих графічні елементи поліграфії функціонують як знаки та символи в сучасному дизайні. Методологія. У дослідженні застосовано міждисциплінарний підхід, що поєднує елементи класичної семіотики, теорії візуальної комунікації та аналізу прикладів з української та світової дизайнерської практики. Результати. У статті доведено, що друковані графічні елементи – колір, шрифт, композиція, форми, фотографії – функціонують як знаки, що несуть не лише інформаційне, а й символічне навантаження. Показано типологію знаків за Ч. С. Пірсом (ікона, індекс, символ), а також роль культурного контексту в процесі інтерпретації друкованої графіки. Наведено приклади вербально-візуальної взаємодії, які створюють багаторівневі значення для цільової аудиторії. Наукова новизна. Запропоновано комплексний аналіз семіотичної функції друкованої графіки, причому акцентовано на гібридній природі друкованого дизайну як семіотичної системи. Оригінальність дослідження полягає в міждисциплінарному підході до аналізу символів у поліграфії та оновленому баченні візуальної мови як структури, що кодує зміст. Практична значущість. Отримані результати можуть бути застосовані в практиці графічного дизайну, брендингу, видавничої справи, реклами та візуальної комунікації.