КУЛЬТУРНА СПАДКОЄМНІСТЬ ТА ІННОВАЦІЇ: ЗОБРАЖЕННЯ ДВЕРНОГО БОГА В СУЧАСНІЙ ВІЗУАЛЬНІЙ КОМУНІКАЦІЇ - Ютянь, Рен; Дубрівна, Антоніна Петрівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Метою роботи є систематизація процесів розвитку стилю регіональних розписів дверних божеств, виявлення того, як образи народного мистецтва входять у сучасний візуальний контекст, трансформуючись у сучасному дизайні книги. Дослідження спрямоване не лише на те, щоб відстежити історичну траєкторію образів богів дверей, а й наголошує на реконструкції їх значення в сучасному графічному дизайні, щоб знайти стійкий та інноваційний шлях інтеграції традиційних візуальних символів у сучасну мову дизайну. Методологія базується на системно-аналітичному, порівняльному, образно- стилістичному, комплексно-історичному, описовому аналізі, що дозволило поглиблено вивчити художні особливості розписів дверей у різних регіонах Китаю та зробити обґрунтовані висновки. Результати. Результати дослідження показують, що як типовий представник традиційного народного мистецтва багата візуальна мова розписів дверних богів має високий потенціал для трансформації в сучасному дизайні книги. Картини бога дверей у чотирьох основних регіонах сходу, заходу, півдня та півночі мають свої особливості: східний регіон здебільшого відображає делікатний та чудовий стиль із м’якими лініями; південний регіон віддає перевагу яскравим кольорам і витонченим формам; західні дверні боги зосереджені на таємничій атмосфері та релігійних символах; а північний регіон являє важкий реалістичний і величний стиль. Ці образні мови не лише є джерелом натхнення для візуальної краси сучасних книг, а й підсилюють культурну глибину та емоційний резонанс книг через вбудовування культурної самобутності та народних символів. У практиці сучасного книжкового дизайну ці образи дверних богів часто використовуються для вираження обкладинок, сторінок розділів або місцевих прикрас фестивальних, фольклорних та історичних книг, стаючи містком, що з’єднує традицію та сучасність, фольклор та мистецтво. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що з позиції міжрегіонального порівняння художній стиль китайських картин бога дверей систематично відсортовано та запропоновано модель його еволюції в мові візуального дизайну. Водночас дослідження поєднує аналіз традиційних народних образів із сучасною практикою книжкового дизайну та будує логічний ланцюг «традиційні образи – мова дизайну – культурна трансформація» із двох рівнів культури зображення і застосування дизайну, забезпечуючи нову перспективу та теоретичну підтримку для регенерації традиційних культурних символів у контексті дизайну. Крім того, в дослідженні також запропоновано стратегічний підхід «візуального присвоєння та редизайну», тобто, зберігаючи основний дух традиційних образів і переформовуючи їх у форми сучасної мови дизайну, можна досягти сучасного вираження традиційних образів. Практична значущість. Це дослідження не лише надає джерела зображень та ідеї дизайну для довідки щодо поточного оформлення книжок, які все більше цінують культурні цінності, але також формує чіткі теоретичні вказівки для дизайнерів щодо того, як розуміти, вибирати та використовувати традиційні елементи на практиці. Особливо в публікаціях, які наголошують на культурній ідентичності та регіональності, класифікація регіональних стилів і модель застосування, створена в результаті дослідження, може ефективно покращити культурну точність і візуальну привабливість дизайну. У дослідженні також запропоновано конкретні шляхи інтеграції традиційної культури та сучасної естетики, включаючи такі методи, як виділення елементів, семантична реконструкція та медіапереклад, які допоможуть дизайнерам передавати традиційний дух, маючи при цьому привабливість сучасної естетики.