АНСАМБЛЕВІСТЬ ДИЗАЙНЕРСЬКИХ РІШЕНЬ ПІД ЧАС УМЕБЛЮВАННЯ РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ЗАКЛАДІВ - Новік, Ганна Володимирівна; Гнатюк, Лілія Романівна; Пилипенко, Наталія Андріївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Мета статті – обґрунтування ансамблевості в дизайні меблів для реабілітаційних закладів, наголошуючи на важливості цілісного підходу до формування просторового середовища для підвищення функціональності, психологічного комфорту та естетичної цілісності простору, орієнтованого на потреби користувачів з особливими потребами. Методологія. Дослідження базується на комплексному підході, що включає аналіз сучасних дизайнерських практик, принципів ергономіки, інклюзивного дизайну та методів спостереження. У роботі використано елементи візуального аналізу меблевих ансамблів та типологічного моделювання. Результати. У статті визначено ключові підходи до ансамблевості, які доцільно застосовувати в умовах реабілітаційних просторів. Розроблено типову класифікацію елементів меблювання, обґрунтовано необхідність гармонійного поєднання естетики й ергономіки. Визначено роль цілісного дизайну у забезпеченні емоційного благополуччя пацієнтів та ефективної роботи персоналу. Наукова новизна. У роботі вперше систематизовано поняття ансамблевості у контексті дизайну меблювання для реабілітаційних закладів. Запропоновано авторську модель взаємозв’язку елементів меблевого ансамблю з функціонально-психологічною структурою простору. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані у професійній діяльності дизайнерів інтер’єру, архітекторів, а також у підготовці навчальних програм для спеціальності «Дизайн» спеціалізацій «Дизайн середовища» та «Промисловий дизайн».