ВИКОРИСТАННЯ ПАРАМЕТРИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ AUTODESK INVENTOR У ДИЗАЙНІ СКЛЯНИХ ПОВЕРХОНЬ - Назарько, Ольга Олександрівна; Бугаєвський, Сергій Олександрович; Гапонова, Людмила Вікторівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. У статті розглянуто можливості застосування блочного скління в опорядженні інтер’єру та надано короткий історичний огляд популяризації даного виду скління як із погляду функціональних властивостей, так і з погляду естетичного сприйняття. Запропоновано варіанти геометричного орнаменту, які отримані засобом параметричного комп’ютерного моделювання, що можуть бути використані в оздобленні скляних поверхонь. Мета: застосування можливостей параметричного комп’ютерного моделювання САПР Autodesk Inventor у дизайні блочного інтер’єрного скління. Методологія. Методи дослідження полягають в огляді та аналізі сучасних тенденцій у дизайні інтер’єру та застосуванні об’єктно-орієнтованого моделювання під час створення багатоваріантних тривимірних моделей. Результати. Розглянуто переваги використання елементів скління в дизайні інтер’єру приміщень різних призначень (житлових, офісних, виробничих). Запропоновано параметричну багатоваріантну 3D-модель орнаменту модульної скляної поверхні. Наукова новизна полягає у дослідженні зміни підходу до дизайн-проєктування в умовах цифровізації, зокрема в рамках застосування методів, пов’язаних із параметричним моделюванням. Практична значущість полягає у використанні параметризації в комп’ютерному моделюванні для забезпечення гнучкості за зміни дизайну. Так, змінивши кілька параметрів, можна одразу отримати новий варіант орнаменту чи конструкції в одному файлі середовища деталі Autodesk Inventor ipt; окрім того, це сприяє економії часу під час моделювання, зменшенню витрат матеріалу за подальшого виробництва, пришвидшенню роботи над візуалізацією проєкту.