ТЕХНІКО-ЕСТЕТИЧНЕ СПРИЙНЯТТЯ СУЧАСНОГО СВІТИЛЬНИКА В КОНТЕКСТІ АТМОСФЕРНОЇ ЕСТЕТИКИ - Цзінцзін, Му; Васильєва, Олена Сергіївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Метою дослідження є вивчення естетичного сприйняття сучасних світильників крізь призму атмосферної естетики. Особливу увагу зосереджено на аналізі взаємодії світла і тіні, кольорових рішень та матеріалів, які формують багаторівневі естетичні ефекти у просторі. Дослідження прагне визначити, які саме характеристики освітлення найбільш ефективно сприяють створенню комфортного, емоційно насиченого та естетично збалансованого середовища. Методологія. У дослідженні застосовано змішаний підхід, що поєднує кількісні та якісні методи. Було проведено опитування серед користувачів з метою виявлення суб’єктивного сприйняття різних типів освітлення, а також напівструктуровані інтерв’ю з дизайнерами інтер’єру та освітлення. Додатково виконано аналіз кейсів сучасних дизайнерських рішень світильників, а також використано комп’ютерне моделювання та світлотехнічні експерименти. Завдяки цьому вдалося оцінити, як зміна інтенсивності світла, його кольорової температури, напрямку, текстури матеріалів і тіньових ефектів впливає на загальну атмосферу простору. Результати. Отримані результати свідчать, що ключовими факторами естетичної привабливості сучасних світильників є гармонійне поєднання світла і тіні, тепла або нейтральна кольорова температура, тактильна виразність матеріалів, а також динамічність або гнучкість освітлення відповідно до контексту використання. Користувачі схильні віддавати перевагу освітлювальним рішенням, які не тільки забезпечують візуальний комфорт, але й викликають позитивні емоції та сприяють зануренню в певний настрій або атмосферу. Крім того, зафіксовано зростання попиту на інтелектуальні та інтерактивні системи освітлення, які дозволяють користувачам адаптувати параметри світла під власні потреби й настрої. Наукова новизна. Дослідження розширює межі традиційного підходу до дизайну освітлення, поєднуючи його з теоретичними засадами атмосферної естетики та перцептивної психології. Запропоновано нову міждисциплінарну модель оцінювання естетичної якості світильників, яка враховує не лише їхню форму та функціональність, а й здатність формувати емоційно-насичене просторове середовище через сенсорне сприйняття світла. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути корисними для дизайнерів, архітекторів, інженерів та виробників освітлювального обладнання. Запропоновані принципи можуть бути застосовані в проєктуванні житлових, комерційних та громадських інтер’єрів, де важливо досягти не лише візуального балансу, а й атмосферної виразності. Це відкриває нові перспективи для створення більш інтуїтивно зрозумілих, адаптивних і емоційно насичених середовищ через засоби світла.