ВПЛИВ ГЛОБАЛЬНИХ КУЛЬТУРНИХ ТРЕНДІВ НА СУЧАСНИХ УКРАЇНСЬКИХ ХУДОЖНИКІВ ТА МИСТЕЦЬКУ ОСВІТУ - Малежик, Юлія Миколаївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Мета дослідження: виявити особливості впливу глобальних культурних трендів на творчість сучасних українських художників та визначити шляхи їх інтеграції у систему мистецької освіти з метою її оновлення та адаптації до сучасних світових викликів. Методологічну основу дослідження становить поєднання міждисциплінарного та комплексного підходів, що дає змогу всебічно розглянути вплив глобальних культурних трендів на художні практики українських митців, а також на трансформацію мистецької освіти в умовах цифровізації та глобалізації. Дослідження спирається на теоретичні розробки в галузях культурології, мистецтвознавства, педагогіки мистецтва, соціології культури та медіакомунікацій. У рамках дослідження застосовано такі методи: аналітичний, синтетичний, культурологічний, що дало змогу комплексно розглянути означену проблематику та сформулювати обґрунтовані висновки. Результати дослідження. Проаналізовано, як глобальні та культурні тренди, такі як цифровізація, вуличне мистецтво, інноваційні художні практики та інші мистецькі течії, відображаються у творчості українських художників та їх значення для мистецької освіти зокрема. Особливу увагу приділено адаптації міжнародних тенденцій до локального культурного контексту, збереженню національної ідентичності та формуванню унікального стилю українських митців в умовах глобалізації. Наукова новизна. Статтю присвячено аналізу багатогранного впливу сучасних глобальних культурних трендів на образотворчість українських художників та їх значення для мистецької освіти у цілому. Розглядаються ключові тенденції, що формують світовий культурний ландшафт, такі як цифровізація мистецтва, розмиття меж між різними видами творчості, зростання популярності соціально-політичного мистецтва, вплив масової культури та нових медіа. Окрім того, стаття прогнозує потенційні напрями розвитку українського образотворчого мистецтва та мистецької освіти під впливом подальшої інтеграції у світовий культурний простір. Розглянуто можливості та виклики, що постають перед майбутніми поколіннями українських творців у контексті домінування глобальних трендів, а також шляхи для стимулювання інновацій та самобутнього мистецького вираження. Дослідження дає змогу зрозуміти, як сучасні художники в Україні реагують на глобальні культурні зміни та в яких формах вони інтерпретують їх через призму національної ідентичності та актуальних соціально-політичних процесів. Практична значущість полягає у можливості використання його результатів для оновлення змісту мистецької освіти в Україні відповідно до глобальних культурних трендів, удосконалення професійної підготовки художників, сприяння їхній інтеграції у світовий мистецький простір, а також для формування ефективних підходів у культурній політиці та педагогічній практиці мистецьких закладів.