ФУНКЦІОНАЛЬНА ТА ЕСТЕТИЧНА ІНТЕГРАЦІЯ ВУЛИЧНИХ МЕБЛІВ У ДИЗАЙН МІСЬКИХ ПАРКІВ - Ченьсі, Лі; Булгакова, Тетяна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Метою дослідження є аналіз ролі та концептуальних засад сучасних елементів вуличних меблів у ширшому контексті дизайну міських парків і ландшафтів, орієнтованих на підтримку ментального здоров’я. У роботі досліджено, як вуличні меблі сприяють і функціональному, й естетичному наповненню публічного простору, впливаючи на вибір матеріалів, взаємодію користувачів і культурну значущість середовища. Особлива увага приділяється уточненню взаємозв’язку між вуличними меблями та просторовим плануванням, а також визначенню підходів до дизайну, що підвищують загальну ефективність і візуальну якість громадських середовищ. Методологія. У дослідженні використано комплексний підхід, що включає огляд літератури та аналіз прикладних кейсів сучасного дизайну з інтеграції вуличних меблів у публічні ландшафтні середовища. Особливий акцент зроблено на прикладах публічних просторів, орієнтованих на ментальне здоров’я, з метою оцінювання концептуальної та практичної узгодженості рішень у сфері дизайну вуличних меблів. У дослідженні висвітлено принципи просторової гармонії, функціональності та орієнтації на користувача, що дає змогу визначити ефективні шляхи інтеграції естетики дизайну з повсякденними функціональними потребами. Результати. Розроблено концептуальну модель дизайну, що акцентує на гармонійному співіснуванні естетики й середовища в публічному ландшафті. Запропонована модель ґрунтується на критеріях, орієнтованих на користувача, як-от: візуальна залученість, інтерактивність і психологічний комфорт. Завдяки врахуванню цих чинників, дослідження демонструє, як сучасні вуличні меблі можуть сприяти створенню інклюзивного, ментально підтримувального середовища. Отримані результати сприяють розвитку публічних просторів, що відповідають колективним психологічним очікуванням і підвищують добробут завдяки продуманому просторовому й предметному дизайну. Наукова новизна. У дослідженні запропоновано цілісний підхід до дизайну, що інтегрує вуличні меблі в просторову та естетичну структуру ландшафтів міських парків. Уведено поняття «екологічний модуль подвійної дії», який одночасно виконує рекреаційні, терапевтичні та візуальні функції. Показано, що зонування простору з урахуванням активних та напівактивних зон у поєднанні з гармонійним розміщенням вуличних меблів покращує користувацький досвід. Запропонована модель сприяє формуванню симбіотичного зв’язку між естетикою, функціональністю та взаємодією з користувачем – аспекту, що раніше недостатньо висвітлювався в науковій літературі з дизайну середовища. Практична значущість. Дослідження пропонує цілеспрямований аналіз взаємозв’язку архітектурних матеріалів, естетичних принципів і функціональних вимог у контексті громадських просторів, орієнтованих на збереження ментального здоров’я. Показано, як ці компоненти можуть бути узгоджено інтегровані для покращення зручності, доступності та сенсорного сприйняття відкритих громадських просторів. У роботі наголошено на ролі вуличних меблів у створенні міських середовищ, спрямованих на здоров’я населення, і запропоновано дизайнерські стратегії, що формують симбіоз між штучними об’єктами та навколишнім ландшафтом. Такі стратегії базуються на культурній ідентичності, громадській участі та візуальній гармонії й надають практичні орієнтири для розвитку інклюзивних, сталих і емоційно підтримувальних публічних просторів.