ДИЗАЙН-КОНЦЕПЦІЇ ХУДОЖНЬО-ПРОЄКТНИХ ОБРАЗІВ УКРАЇНСЬКИХ СВЯТ У ЛАНДШАФТНОМУ СЕРЕДОВИЩІ МУЗЕЙНИХ КОМПЛЕКСІВ - Кузьменко, Анна Леонідівна; Трегуб, Наталія Євгеніївна; Кутателадзе, Владислав Вікторович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Мета цієї роботи полягає у розробці науково обґрунтованих концепцій формування художньо-проєктних образів українських святково-просвітницьких заходів у ландшафтному середовищі (на прикладі Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди). Методологія дослідження ґрунтується на системному і середовищному підходах, які орієнтовані на вивчення складно організованих систем, до яких належать музейні комплекси під відкритим небом. У роботі застосований структурно-композиційний аналіз і синтез архітектурних і дизайн-об’єктів у природному ландшафті; історико-хронологічний, візуально-аналітичний, метод порівняльного аналізу, метод типологічної систематизації, метод моніторингу, метод експертних суб’єктивних оцінок та метод експериментального проєктування та прогнозування. Результати. Визначено пріоритетні світові тенденції в галузі світлодизайну предметно-просторового екстер’єрного середовища, які широко використовуються у практиці українських світло-дизайнерів; систематизовано типи архітектурно-ландшафтного LED-освітлення на територіях музейних комплексів. У результаті проведеного передпроєктного аналізу об’єкта проєктування було розроблено: оновлене планувальне рішення й функціональне зонування території музейного комплексу Г.С. Сковороди; концепції світло-кольорового комплексного формоутворення дизайн-об’єктів для реалізації сценаріїв національних українських свят (Івана Купала, Яблучний Спас) з використанням іммерсійних технологій (віртуальної реальності). Був запроєктований знаковий арт-об’єкт – фонтан за ідеєю (малюнком) Г.С. Сковороди «Нерівна всім рівність». Така дизайн-концепція художньо-проєктних образів цих об’єктів на практиці може бути реалізована фахівцями харківських підприємств та ТОВ «ЛЕДЛАЙФ», що виконують аналогічні завдання в місті Харкові. Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає у тому, що: – вперше на основі систематизованих сучасних світових тенденцій у галузі LED-технологій розроблені дизайн-концепції формування художньо-проєктних образів українських народних свят у ландшафтному середовищі Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди; – удосконалено стильові прийоми LED-освітлення та обрання LED-оснащення у відповідності до тематики, символіки та атрибутики українських народних свят і фестивалів; – набув подальшого розвитку сценарний підхід до формоутворення об’єктів світло-кольорового дизайну в архітектурно-ландшафтних просторах музейних комплексів [12, с. 11]. Практична значущість роботи полягає у можливості використання отриманих теоретичних результатів у навчальному процесі здобувачів вищої освіти за освітньо-професійними програмами «Архітектурно-ландшафтне середовище» та «Дизайн середовища», а також у можливості адаптації та впровадженні розроблених дизайн-концепцій художньо-образних рішень українських народних свят в аналогічних українських музеях просто неба.