СУЧАСНІ ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ У НАВЧАННІ ЦИФРОВОМУ ЖИВОПИСУ - Залужна, Галина Володимирівна; Нефьодова, Інна Віталіївна; Зубенко, Світлана Олегівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. У статті проаналізовано вплив сучасних цифрових технологій на процес навчання цифровому живопису в системі мистецької освіти. Розкрито теоретичні засади цифрового живопису як самостійного напряму художньої діяльності, окреслено можливості використання програмного й апаратного забезпечення у творчому процесі. Приділено увагу сучасним методичним підходам до викладання, зокрема проєктно-орієнтованому та інтерактивному навчанню, а також індивідуалізації освітнього процесу. Висвітлено перспективи розвитку цифрового живопису в освіті у контексті впровадження інноваційних технологій. Мета. Дослідити вплив цифрових технологій на навчальний процес у сфері цифрового живопису. Методологія. Застосовано аналітичний, соціокультурний, структурний підходи, а також теоретичні методи дослідження. Результати. Визначено ключові особливості цифрового живопису як сучасного напряму образотворчого мистецтва, що інтегрується в систему професійної мистецької освіти. З’ясовано, що цифровий живопис вимагає не лише технічних навичок володіння програмними інструментами, а й нового типу художнього мислення, здатного поєднувати творчість із технологіями. Установлено, що ефективність навчального процесу значно зростає за умови, коли студенти працюють над темами, що є для них особистісно значущими або суспільно актуальними. Це сприяє глибшому залученню до творчості та формуванню авторського стилю. Наукова новизна. Здійснено комплексне осмислення цифрового живопису як специфічного напряму образотворчого мистецтва в контексті сучасної мистецької освіти. Запропоновано систематизований підхід до методики викладання цифрового живопису з урахуванням цифрових інструментів, форм і методів навчання. Визначено ключові компоненти ефективного освітнього процесу у сфері цифрового мистецтва, що ґрунтується на інтеграції технологічних інновацій та художньо-естетичних засад. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані викладачами закладів мистецької освіти для оновлення навчальних програм, створення сучасних курсів із цифрового живопису та впровадження інноваційних методик викладання.