АКТУАЛЬНІСТЬ УПРОВАДЖЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ «ПРОЄКТНА ГРАФІКА ТА ЕРГОНОМІКА» У ПРОФЕСІЙНУ ПІДГОТОВКУ ДИЗАЙНЕРІВ СЕРЕДОВИЩА - Гнатюк, Лілія Романівна; Новік, Ганна Володимирівна; Пилипенко, Наталія Андріївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. У статті проведено аналіз сучасних освітніх програм із дизайну в Україні та за кордоном. Визначено місце і роль проєктної графіки та ергономіки у формуванні професійної компетентності дизайнера середовища. Узагальнено переваги міждисциплінарного підходу. Запропоновано рекомендації щодо оновлення навчальних планів. Проведено порівняльний аналіз навчальних програм українських і зарубіжних закладів. Узагальнено результати педагогічного експерименту щодо впровадження зазначених дисциплін у навчальний план. Розкрито значення проєктної графіки та ергономіки у формуванні фахових компетентностей як інструменту універсальної мови професійного спілкування у сфері дизайну, яка виконує як технічну функцію (точне відтворення проєктної ідеї), так і концептуальну (відображення стилістики, настрою, ідеології проєкту). Метою дослідження є обґрунтування доцільності та актуальності впровадження дисциплін «Проєктна графіка та ергономіка» у професійну підготовку дизайнерів середовища в закладах вищої освіти, а також виявлення ефективних шляхів інтеграції цих дисциплін в освітній процес підготовки фахівців-дизайнерів. Методологія дослідження. Використано теоретичні методи дослідження, метод системного аналізу та узагальнення наявних бібліографічних вітчизняних та закордонних, статей у спеціалізованих виданнях, практичний досвід викладання дисциплін професійного циклу. Результати дослідження. Установлено, що дисципліна «Проєктна графіка та ергономіка» є критично важливою для формування професійної ідентичності дизайнера середовища. Її інтеграція у навчальні програми забезпечує не лише технічну, а й гуманітарний, етичний та естетичний складники дизайнерського мислення. Упровадження дисципліни «Проєктна графіка та ергономіка» сприяє розвитку цілісного бачення середовища. Проєктна графіка формує здатність до візуального мислення і комунікації, ергономіка забезпечує орієнтацію на користувача і підвищує якість життя через дизайн. Рекомендовано переглянути освітні програми, передбачивши синергетичне вивчення обох дисциплін. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розроблення модульних курсів та інтегрованих навчальних середовищ із використанням цифрових технологій. Наукова новизна полягає у необхідності інтеграції дисципліни як обов’язкового складника професійної підготовки дизайнерів із метою підвищення рівня відповідності освітніх програм сучасним вимогам ринку праці, технологічним змінам і принципам людиноцентричності в дизайні Практична значущість полягає в уніфікованому підході до впровадження дисципліни «Проєктна графіка та ергономіка» у навчальні плани закладів вищої освіти, а також у потребі вивчення їхнього впливу на результативність освітнього процесу та подальшої інтеграції у проєктні дисципліни.