ДИЗАЙН ТА ЗАСТОСУВАННЯ КОЛЬОРІВ ЛЯЛЬКОВОГО ТЕАТРУ ТІНЕЙ ШЕНЬСІ В ТУРИСТИЧНИХ СУВЕНІРАХ - Хунхе, Гао; Єжова, Ольга (Теорія та практика дизайну, 2025)
Дослідження зосереджено на кольоровій системі тіньового лялькового театру Шеньсі з аналізом її культурної конотації, застосування в дизайні та стану дослідження. У статті використовуються такі засоби, як програмне забезпечення CorelDRAW, для вилучення кольорів тіньових ляльок та їх застосування в дизайні культурних і креативних продуктів, перевірки їх цінності в пробудженні культурних спогадів та підвищенні конкурентоспроможності продуктів. Мета. Дослідження спрямовано на інтерпретацію символічного значення, функціональних ролей та логіки композиції кольорової системи тіньового лялькового театру Шеньсі, застосування його культурних символів до дизайну продуктів, підвищення впізнаваності та обмінної цінності художньої форми театру, а також сприяння творчій трансформації та інноваційному розвитку нематеріальної культурної спадщини. Методологія. Шляхом сортування результатів розвідки, що охоплюють такі різні аспекти, як історія, форми, кольори, розвиток туризму та застосування в дизайні тіньового лялькового театру Шеньсі, закладено теоретичну основу для дослідження. Поєднуючи застосування кольорів тіньових ляльок Шеньсі в сучасному дизайні пов’язаних продуктів, у роботі досліджено стратегії застосування кольорової системи тіньових ляльок Шеньсі в культурних і креативних продуктах. За допомогою плагінів для вилучення кольорів професійного програмного забезпечення, такого як CorelDRAW, кольори тіньового лялькового театру Шеньсі було вилучено та реконструйовано, а потім застосовано до дизайнерської практики культурних та креативних продуктів для перевірки доцільності й ефективності дизайнерської стратегії. Результати. У результаті дослідження, проведеного за допомогою теоретичного аналізу та дизайнерської практики, підтверджено, що колірна система тіньового лялькового театру Шеньсі має великий потенціал у дизайні культурних та креативних продуктів. Застосовуючи її традиційну кольорову семантику, можна пробудити культурну пам’ять, а також посилити наративний та емоційний зв’язок продукту. Динамічний та тривимірний дизайн може інтегрувати естетику та практичні функції, підвищуючи конкурентоспроможність на ринку. У майбутньому можна дослідити застосування таких технологій, як 3D-друк та VR/AR, для глибокого вивчення культурних наративів. Поєднання традиційної символіки та сучасного дизайну має велике значення для захисту, успадкування та сучасного застосування нематеріальної культурної спадщини, що може перетворити тіньовий ляльковий театр Шеньсі з культурної спадщини на живу практику. Наукова новизна. У дослідженні, заснованому на міждисциплінарній дослідницькій перспективі, інтегровано теорії з таких дисциплін, як кольорова семіотика та емоційна психологія, для проведення дослідження застосування кольорів у тіньовому ляльковому театрі Шеньсі в дизайні культурних та креативних продуктів, і запропоновано нову перспективу для вивчення нематеріальної культурної спадщини. У ньому також впроваджено інноваційні дизайнерські стратегії, поєднано тривимірне кольорове вираження та інші дизайнерські стратегії, розширено межі традиційного мислення графічного дизайну, запропоновано нові методи дизайну культурних та креативних продуктів і збагачено форми застосування кольорів нематеріальної культурної спадщини в сучасному дизайні. Практична значущість. У дослідженні інтегровано кольори тіньового лялькового театру Шеньсі в дизайн культурних та креативних продуктів, що сприяє успадкуванню і просуванню національної нематеріальної культурної спадщини й дозволяє стародавньому мистецтву відновити нову життєву силу в сучасному суспільстві. Воно може служити орієнтиром для дизайну культурних та креативних продуктів, допомогти дизайнерам дослідити колірні елементи традиційної культури та підвищити культурну додану цінність і конкурентоспроможність продуктів на ринку. Розробляючи туристичні сувеніри та культурні й креативні продукти з регіональними особливостями, можна сприяти інтеграції тіньового лялькового театру й туристичної галузі в Шеньсі, а також сприяти місцевому економічному розвитку.