КОМПОЗИЦІЙНІ ОСОБЛИВОСТІ ДИЗАЙНУ ІНТЕР’ЄРІВ СУЧАСНИХ ЦЕНТРІВ ДОЗВІЛЛЯ ЗАЛЕЖНО ВІД ФУНКЦІЇ - Булгакова, Тетяна Володимирівна; Григорчук, Ганна Віталіївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Стаття аналізує особливості формування інтер’єру сучасних центрів дозвілля в Україні та за кордоном. На прикладах конкретних закладів автори визначають та систематизують композиційні прийоми в інтер’єрух сучасних центрів дозвілля з культурно-просвітницькою, розважальною, видовищною та спортивною функціями. Мета. Визначення композиційних особливостей інтер’єрів сучасних центрів дозвілля залежно від їхньої функції. Методологія. Проведене дослідження ґрунтується на системному підході, який дає змогу визначити структуровану систему принципів формування дизайну сучасних інтер’єрів, а також виявити взаємозв’язки між їх функціональністю та естетичною виразністю. У роботі використано загальнонаукові методи, зокрема порівняльний аналіз реалізованих інтер’єрних рішень, а також узагальнення композиційних закономірностей, характерних для кожної функціональної групи сучасних центрів дозвілля. Результати. Визначено та систематизовано композиційні особливості інтер’єрів сучасних центрів дозвілля залежно від їхньої функціональної спрямованості: культурно-просвітницької, розважальної, спортивної та видовищної. Кожна функція передбачає специфічні підходи до просторової організації, зонування, вибору матеріалів, світлового і колористичного рішення, а також формування емоційно-смислового навантаження інтер’єру. Наукова новизна полягає у виявленні та узагальненні композиційних прийомів формування внутрішніх просторів сучасних центрів дозвілля з культурно-просвітницькою, розважальною, видовищною та спортивною функціями. Практична значущість. Результати роботи можуть бути використані в процесі дизайн-проєктування інтер’єрів громадських просторів, у розробленні їх композиційно-просторової організації та предметно-просторового наповнення, а також у можливості застосування для подальших досліджень тенденцій та перспектив розвитку дизайну інтер’єрів сучасних центрів дозвілля.