ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТІВ ІНКЛЮЗИВНОГО ДИЗАЙНУ ЧЕРЕЗ ХУДОЖНІ СТИЛІ - Булатов, Валерій Анатолійович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Проведене дослідження показало, як різні естетичні стилі як цілісні дизайнерські філософії можуть бути цілеспрямовано використані для створення продуктів інклюзивного дизайну. Метою статті є аналіз процесів формування продуктів інклюзивного дизайну через застосування різних стилістичних підходів, які можуть бути цілеспрямовано використані для досягнення інклюзивних цілей, покращуючи при цьому візуальне сприйняття та емоційний відгук. Методологія. Завдяки використанню таких методів аналізу, як систематизація, порівняння, комплексний аналіз та узагальнення, дослідження успішно сформувало основні визначення теми та окреслило перспективи впливу художніх стилів на створення інклюзивних продуктів. Результати. Продемонстровано, як вибір певного стилю не лише забезпечує доступність, а й значно покращує візуальне сприйняття та емоційний відгук користувачів, роблячи інклюзивність невід’ємною частиною естетичної досконалості. Наукова новизна полягає у створенні першої комплексної класифікації та систематизації методів формування інклюзивного дизайну саме через призму естетичних стилів. Зроблений аналіз представив, як продуманий та естетично привабливий дизайн є запорукою не лише функціональної доступності, а й психое- моційного благополуччя, самоідентифікації та відчуття інклюзії для користувачів з інвалідністю. Дослідження дало змогу глибше зрозуміти, які саме аспекти стилю є ключовими для створення продуктів інклюзивного дизайну. Виконане дослідження допомогло краще усвідомити, що естетичний стиль є ключовим у формуванні інклюзивного середовища, даючи змогу продуктам не просто виконувати функції, а й дарувати користувачам психоемоційний комфорт, сприяти їх самоідентифікації та відчуттю повної соціальної інтеграції. Практична значущість отриманих результатів надає дизайнерам та розробникам конкретні стратегії та практичні інструменти, які дають змогу перетворити концепцію інклюзивності на реальні продукти, доступні та зручні для кожного користувача. Висновки. Дослідження виявило, що привабливий та обдуманий стиль дизайну значно розширює коло потенційних користувачів. Коли допоміжні технології – від інвалідних візків до слухових апаратів, від протезів до інклюзивних інтерфейсів програмного забезпечення – розробляються з акцентом на елегантність, сучасність та органічну інтеграцію у повсякденний естетичний простір, вони перестають бути «особливими» чи «медичними» об’єктами, натомість вони стають непомітними, бажаними та навіть модними елементами, які гармонійно доповнюють стиль життя користувача.