КОСМІЧНІ ІННОВАЦІЇ В АРХІТЕКТУРНОМУ ДИЗАЙНІ ТА ЇХНІЙ ВПЛИВ НА ПОВОЄННЕ ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ - Антоненко, Ігор Володимирович; Агліуллін, Руслан Марселєвич (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. У статті досліджується інтеграція космічних технологій в український архітектурний дизайн як засіб підвищення стійкості та ефективності будівництва в умовах повоєнного відновлення. Розглянуто приклади міжнародного та вітчизняного досвіду, включаючи проєкти модульних місячних станцій, 3D- та 4D-друку, використання інтелектуальних матеріалів, а також адаптацію принципів народної архітектури. Аналізуються можливості застосування концепцій замкнутого середовища, сталого використання місцевих ресурсів (ISRU), цифрового моделювання (BIM) і онлайн-конструкторів в архітектурній практиці. Стаття також висвітлює роль українських дизайнерів і науковців у глобальному контексті впровадження космічних інновацій у будівельну галузь та підкреслює значення модульності, енергоефективності й матеріалознавства для підвищення якості рукотворного середовища. Мета. Аналіз процесу імплементації космічних технологій у сферу українського архітектурного дизайну та їхнього впливу на вирішення завдань повоєнного відновлення України. Методологія. Під час дослідження використовувалися методи порівняльного аналізу наукової літератури в контексті використання космічних технологій для повоєнного відновлення; методи узагальнення та систематизації для виділення ключових тенденцій та структурування наукової роботи; а також метод синтезу для формування цілісного бачення проблеми та інтеграції різноманітних ідей та концепцій у процесі наукового дослідження. Результати. Розглянуто способи застосування космічних інновацій у сфері українського архітектурного дизайну; їхній вплив на підвищення надійності та адаптованості дизайн-об’єктів; способи їх трансформації та можливості використання у модульній народній архітектурі; можливості та напрями їх застосування для повоєнного оновлення України. Наукова новизна. Розглянуто можливості застосування космічних технологій в українському архітектурному дизайні для повоєнного відновлення країни, проаналізовано специфіку застосування космічних технологій для таких цілей. Виявлено закономірності та можливості їх упровадження у процес дизайн-проєктування. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані для подальшого вивчення можливостей та способів застосування космічних технологій в архітектурному дизайні, а також служити теоретичним та практичним матеріалом під час підготовки фахівців в інших галузях дослідницького дизайну та написання наукових праць.