ІСТОРІЯ ВИРОБНИЦТВА І ВИКОРИСТАННЯ РОМАНСЬКОГО ЦЕМЕНТУ В АРХІТЕКТУРІ ХІХ СТ. - Федоришин, Андрій Григорович; Рибчинський, Олег Валерійович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Відкриттю романського цементу Паркера в 1796 р. передував довгий шлях від римського бетону до «водного вапна» Смітона. Спочатку його виробляють із септаріїв, згодом – із мергелів та доломітів. У першій пол. ХІХ ст. поряд з Англією цемент активно виробляють у Франції та Німеччині, згодом виробництво поширюється на решту Європи та Америки. Залежно від регіону його називають романським, швидким природнім цементом або назвами, приналежними до місцевості. Він відіграє ключову роль у розбудові транспортної інфраструктури країн. Завдяки інноваціям французів та італійців він стає невід’ємною складовою частиною оздоблення будівель. Романцемент відіграє важливу роль у становленні залізобетону, проте згодом поступається портландцементу. Період застосування романського цементу характеризується переходом від традиційної архітектури з природнього каменю до штучного каменю й подальшої її трансформації в залізобетонну. Мета: дослідити особливості виробництва та використання романського це- менту в архітектурі ХІХ століття. Методологія: метод систематизації та синтезу літературних джерел, контент-аналіз, інтерпретація даних, узагальнення результатів. Результати. Визначено важливість пуцолани і трасу як гідравлічних добавок, які відігравали ключову роль у гідротехнічному будівництві до кінця XVIII ст. Встановлено особливості виготовлення та застосування гідравлічного вапна. Висвітлено чинники, що вплинули на появу романцементу в Англії, його розвитку і подальшого пошуку альтернативних в’яжучих, що призвело до появи портландцементу. Розглянуто передумови, що вплинули на швидкий розвиток застосування романцементу у Франції як конструктивно-декоративного матеріалу та його поширення Європою. Визначено роль Італії в початку застосування романцементу як декоративно-опоряджувального матеріалу. Розглянуто розвиток технологій у Франції, що вплинули на перехід від штучного каменю до залізобетонних конструкцій. Наукова новизна. Визначено роль і місце романського цементу в розвитку та становленні архітектури ХІХ століття. Практична значущість: Сформовано цілісне розуміння поширення застосування романського цементу в архітектурі XIX століття. Систематизовано дані про початок використання і виробництва романських цементів у різних країнах.