НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНИЙ СТАН ПЕРЕКРИТТЯ РОБОЧОЇ ВЕЖІ ЕЛЕВАТОРА ЗА ДІЇ ДИНАМІЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ - Пономарьов, Павло; Костира, Наталія (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті розглядаються особливості роботи та стійкості сталезалізобетонних перекриттів, що застосовуються у робочих вежах зерносховищ, які зазнають дії динамічних навантажень від роботи зерноочисного обладнання. Дослідження зосереджене на аналізі реакції конструкцій веж із перекриттями сепараторних поверхів, виконаними у вигляді сталевих каркасів або сталезалізобетонних конструкцій по незнімній опалубці у вигляді профільованого листа. Особливу увагу приділено уразливості до резонансних явищ і шляхам підвищення надійності конструкцій під час експлуатації. Мета. Метою дослідження є аналіз і порівняння динамічної поведінки різних типів перекриттів у робочих вежах елеваторів – сталевих та сталезалізобетонних – і оцінка їх чутливості до резонансних впливів, спричинених роботою зерноочисного обладнання. Методологія. Виконано модальний аналіз двох варіантів конструкцій перекриттів із використанням обчислювального моделювання. Визначено власні частоти коливань та відповідні форми за допомогою програмного комплексу LIRA-FEM, що використовувався як для статичного, так і для динамічного розрахунку. Для створення тривимірних моделей конструкцій використовувалася система Autodesk Revit. Ризик виникнення резонансу оцінювався шляхом порівняння отриманих власних частот із відомою робочою частотою зерноочисних машин (5 Гц). Результати. Аналіз показав, що комбіновані перекриття з профільованим настилом і бетонною плитою значно краще приглушують коливання порівняно зі сталевими конструкціями. Обидві системи було оцінено за власними частотами для виявлення потенціалу до резонансу. Композитні конструкції продемонстрували кращу відповідність вимогам безпеки та стабільності роботи обладнання. Наукова новизна. У роботі запропоновано застосування сталезалізо- бетонних перекриттів із профільованим настилом, який виконує функцію незнімної опалубки, для конструкцій робочих веж елеваторів. Доведено їх ефективність у зменшенні резонансних впливів. Представлено оригінальну інженерна конфігурацію, що підвищує надійність конструкції та безпечність експлуатації і може бути основою для подальшого вдосконалення параметрів плит. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані для покращення проєктних рішень під час вибору конструкцій перекриттів у вежах елеваторів. Перевірені варіанти забезпечують ефективніше гасіння вібрацій і підвищену стійкість, що сприяє безпечнішій та надійнішій роботі зерноочисного обладнання. Отримані дані можуть слугувати основою для прийняття обґрунтованих інженерних рішень під час проєктування динамічно навантажених сільськогосподарських об’єктів.