АНАЛІЗ МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ БІОВУГІЛЛЯ В АСФАЛЬТОБЕТОНІ - Краюшкіна, Катерина Вікторівна; Бондарчук, Вадим Сергійович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Мета: дослідити вплив біовугілля, отриманого з різних видів рослинної біомаси, на фізико-механічні характеристики асфальтобетонних сумішей із метою підвищення їх екологічної ефективності та експлуатаційних властивостей у дорожньому будівництві. Методологія. Проведено порівняльний аналіз властивостей біовугілля, одержаного шляхом піролізу різних типів біомаси. На основі цього виготовлено серії асфальтобетонних зразків із частковою заміною мінерального порошку біовугіллям (до 50% маси), які піддано фізико-хімічним і механічним випробуванням для визначення впливу на міцність, водостійкість, температурну стабільність і адгезію. Результати. Установлено, що оптимальне дозування біовугілля (40–50% маси мінерального наповнювача) сприяє покращенню міцності асфальтобетону, зниженню водонасичення, зменшенню температури укладання суміші та підвищенню стійкості до старіння. Біовугілля також виявило здатність поліпшувати енергоефективність процесу укладання дорожніх покриттів. Наукова новизна. Уперше систематизовано вплив параметрів біовугілля (розмір частинок, тип біомаси, вологість) на властивості асфальтобетону. Обґрунтовано доцільність заміни частини традиційного мінерального наповнювача на біовугілля без утрати технічних характеристик покриття. Практична значущість. Результати можуть бути використані під час проєктування й упровадження екологічно ефективних дорожніх покриттів із покращеними показниками міцності, довговічності та стійкості до дії води і високих температур. Запропонований підхід сприяє зменшенню викидів СО₂ та раціональному використанню органічних відходів у будівництві.