ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ДВОТАВРОВИХ БАЛОК ІЗ ПЕРФОРОВАНОЮ СТІНКОЮ У БУДІВНИЦТВІ - Годзинський, Іван Ігорович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Мета: дослідити існуючі наукові джерела щодо напружено-деформованого стану сталевих балок із перфорованою стінкою, особливості їх роботи, виготовлення, розміри отворів і форми лінії розкрою. Методологія. У дослідженні застосовано системний підхід, який включає аналіз наукових джерел, узагальнення експериментальних результатів досліджень, числове моделювання та порівняльний аналіз. Результати. Установлено оптимальні розміри та форми отворів у стінці балки для мінімізації негативного впливу на міцність в ослаблених перерізах. Результати числового моделювання методом скінченних елементів пластинчастими елементами демонструють високу відповідність експериментальним даним. Наукова новизна. Узагальнено і систематизовано сучасні підходи до проєктування сталевих двотаврових балок із перфорованою стінкою з урахуванням впливу форми, розмірів і розташування отворів на їхню міцність і стійкість. Особливістю роботи є інтеграція результатів експериментальних і числових досліджень для визначення оптимальних геометричних параметрів перфорації. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані під час проєктування сталевих конструкцій із перфорованими елементами, що дає змогу підвищити ефективність використання матеріалів без утрати несучої здатності. Запропоновані узагальнення щодо вибору форми та конфігурації отворів дають змогу конструкторам приймати більш обґрунтовані технічні рішення під час проєктування. Практичну цінність дослідження підсилює його актуальність у контексті післявоєнної відбудови України, коли критично важливо забезпечити надійність і економічність будівництва за обмежених ресурсів. Отримані висновки можуть бути враховані під час розроблення нормативних документів і рекомендацій щодо використання перфорованих балкових елементів у будівництві.