ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ МОТИВІВ МИСТЕЦТВА ПЕРІОДУ ШОВКОВОГО ШЛЯХУ В ДИЗАЙНІ КОСТЮМА НА ОСНОВІ ТЕХНОЛОГІЇ AIGC - Чжан, Фен; Кротова, Тетяна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета дослідження: проаналізувати можливості технології AIGC в дизайні сучасного костюма з використанням мотивів мистецтва періоду Шовкового шляху. Методологія. У цьому дослідженні використано широкий спектр методів дослідження: аналізу, синтезу, систематизації та обробки інформації. Вивчаючи літературу, ми проаналізували документи про технологію AIGC, культуру костюма Шовкового шляху та інновації в дизайні одягу, впорядкувавши відповідні теорії та результати досліджень, щоб забезпечити теоретичну основу для дослідження. Результати. Викладено результати поглибленого вивчення механізмів використання технології AIGC в інтеграції культурної спадщини в дизайн-інновації. Проаналізовано, як технологія AIGC обробляє, трансформує елементи мистецтва періоду Шовкового шляху; викладено рекомендації для дослідження спадщини в інших традиційних культурах. Запропоновано нові методи і інструменти проєктування одягу, які дозволяють дизайнерам інтегрувати елементи культури костюма Шовкового шляху в сучасні концепції дизайну, розробляючи вироби костюма з насиченим культурним підтекстом і ринковою конкурентноздатністю. Трансформація історичних культурних традицій у сучасну моду за допомогою цифрових інновацій сприяє наслідуванню і розвитку мистецтва костюма періоду Шовкового шляху та процвітанню індустрії дизайну. Наукова новизна. Вперше проведено поглиблене інтеграційне дослідження технології AIGC і дизайну сучасного костюма з використанням мотивів мистецтва періоду Шовкового шляху; досліджено нові можливості застосування технології AIGC у вивченні культурної спадщині та дизайн-інноваціях, запропоновано нові ідеї та методи інтеграції мистецтва Шовкового шляху в сучасний дизайн. Практична значущість. Використовуючи інструменти AIGC, такі як Midjourney, для проєктування костюма, ми узагальнили набір дієвих методів дизайну мотивів мистецтва Шовкового шляху через аналіз конкретних прикладів, надаючи практичні інструменти та обґрунтовуючи процеси для дизайнерів.