ГРАФІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ МІСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА, ЩО ОТОЧУЄ БУДІВЛЮ НАЦІОНАЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ УКРАЇНИ ІМЕНІ В. І. ВЕРНАДСЬКОГО - Церковна, Оксана Георгіївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У дослідженні порушено питання невідповідності сприйняття міського середовища, що оточує будівлю Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського (НБУВ), озвучене в офіційних джерелах інформації. Мета. Метою публікації стає виконання графічного моделювання міського середовища, що оточує будівлю НБУВ. Методологія. Дослідження базується на емпіричних та теоретичних методах; параметричний дозволив визначити цілі та параметри безпеки, функціональності та якості середовища як об’єкта нормування у будівництві. Результати. В контексті поставленої мети автор оцінює середовище та формує інформаційну модель залежно від потреб потенційних споживачів; виявляє сценарії середовища, які потребують корегування; будує альтернативну модель, яка забезпечить: покращення фізичного та ментального стану потенційних споживачів; заохочення мешканців міста до перебування у середовищі та ілюструванні і поширенні оточуючого в соціальних мережах; «утримання» мешканців міста, їх добровільної відмови від переміщення в інші населені пункти країни з метою отримання нових вражень; збільшення туристичних потоків; демонстрацію стабільності і багатства провідного культурного, освітнього, науково-інформаційного закладу країни. Наукова новизна. Запропонована модель міського середовища відповідає сучасному рівню розвитку суспільства та формалізованим потребам потенційних споживачів і забезпечує сталий розвиток середовища у часі. Практична значущість. Реалізація запропонованої альтернативної моделі змінить сприйняття середовища та Бібліотеки; підвищить їх популяризацію; забезпечить відповідність озвученої в офіційних джерелах інформації; відновить у свідомості населення гордість за багатство провідного культурного, освітнього і науково-інформаційного закладу країни.