ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В ВИСТАВКОВИХ ПРОСТОРАХ: ТРАНСФОРМУЮЧИ МИСТЕЦТВО ТА ДОСВІД ВІДВІДУВАЧА - Хе, Ціїн; Косенко, Данило (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. У цій статті досліджується як цифрові технології перетворюють мистецтво і досвід відвідувачів у сучасних виставкових просторах, зосереджуючись на посиленні, а не на зменшенні мистецьких якостей і досвіду. Робота досліджує зміну творчості, презентації та сприйняття мистецтва через цифрове посередництво, розглядаючи як можливості, так і виклики. Методологія. Дослідження поєднує систематичний огляд літератури з аналізом прикладів. Огляд розглядає дослідження цифрових технологій у музеях/галереях, визначаючи тенденції та виклики. Тематичні дослідження аналізують три зразкові виставки: Цифрова галерея Палацового музею (Китай), Музей цифрового мистецтва Mori TeamLab Borderless і Національний музей Катару. Для визначення основних тенденцій використовувався тематичний аналіз Результати. Результати розкривають потенціал цифрових технологій для трансформації художньої практики, уможливлюючи динамічні інтерактивні форми мистецтва, гібридні простори та розширені наративи. Вони також покращують залучення відвідувачів завдяки мультисенсорному зануренню, персоналізації та розширеному охопленню. Проблеми включають технологічне домінування, потреби дизайну, орієнтовані на користувача, і чесність куратора. Тематичні дослідження демонструють успішну інтеграцію технологій, яка доповнює художній вміст і покращує враження від відвідувачів. Наукова новизна. Це дослідження досліджує комплексний аналіз взаємодії між цифровими технологіями, мистецтвом і досвідом відвідувачів. Через різноманітних висновків вдосконалено розуміння можливостей і викликів. Концептуальна модель забезпечує нову основу для керівництва дизайном цифрових виставок і забезпечує критичний погляд на правильне використання технологій. Практична значущість. Отримана інформація принесе користь музейним фахівцям, дизайнерам виставок, художникам і розробникам технологій. Робота пропонує вказівки щодо ефективної інтеграції цифрових технологій, акцентуючи увагу на орієнтованому на користувача дизайні, зв’язності оповіді, доступності та балансі між інноваціями та художньою цілісністю. Результати та запропонована модель формують майбутній дизайн виставки. Тематичні дослідження пропонують приклади найкращої практики для різноманітних контекстів.