ГРАФІЧНІ РЕДАКТОРИ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ДИЗАЙНЕРА - Стрельцова, Світлана Вікторівна; Журавель-Змєєва, Лілія Сергіївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті досліджуються засоби формування професійних компетентностей дизайнера за допомогою графічних редакторів. В умовах стрімкої диджиталізації, яка трансформує освіту, опанування інноваційних технологій стає ключовою навичкою для фахівців у сфері дизайну. Упровадження цифрових інструментів в освітній процес стає необхідністю, проте ставить перед дизайн-освітою нові виклики, що вимагають постійного оновлення та готовності до змін. Успіх сучасної дизайн-освіти залежить від здатності розвивати в майбутніх фахівців творче мислення, навички майстерного володіння цифровими інструментами та готовності постійно вчитися. Стаття спрямована на визначення основних завдань, що стоять перед освітою для успішної підготовки фахівців у сфері дизайн. Мета полягає у визначенні основних завдань освітнього процесу в підготовці компетентного дизайнера, а також оцінці впливу графічних редакторів на реалізацію творчих задумів, розвиток мислення та розуміння сучасних тенденцій. Методологія дослідження ґрунтується на емпіричному та порівняльному методі з метою вивчення, узагальнення й пізнання педагогічного досвіду викладання спеціальних дисциплін та встановлення єдності різних підходів у формуванні спеціальних компетентностей. Результати. На основі наведених у статті навичок та вмінь, які формуються під час навчального процесу, а саме: поєднання технічних навичок з творчими здібностями, комунікаційних здібностей з готовністю до навчання, визначено роль графічних редакторів у формуванні професійних компетентностей дизайнера. Подані приклади основних програм для роботи графічного дизайнера забезпечують широкий спектр можливостей для творчої реалізації та виконання різноманітних дизайн-проєктів. Тож володіння певною низкою графічних редакторів, які зазначені в стандарті галузі та мають спеціальне призначення для професійної діяльності, мають обов’язково вивчати в закладах вищої освіти на творчих спеціальностях. Наукова новизна полягає в комплексному підході до визначення критеріїв успішної дизайн-освіти, де креативність, цифрова майстерність, володіння графічними редакторами та здатність до самонавчання розглядають не як окремі навички, а як взаємопов’язані компоненти. У статті пропонується новий погляд на структуру освітнього процесу, де всі компоненти інтегровані в етапи навчання. Також проаналізовано сучасні виклики перед дизайн-освітою та запропоновано шляхи їх комплексної реалізації. Практична значущість. Дослідження дасть змогу встановити взаємозв’язок підходів та методів, які застосовують для формування спеціальних компетентностей у дизайн-освіті, а також продемонструє необхідність володіння цифровими інструментами та графічними редакторами для досягнення успішного результату.