ФУНКЦІОНАЛЬНІ ТА КОМУНІКАТИВНІ АСПЕКТИ ФІРМОВОГО СТИЛЮ В СТРУКТУРІ ГРАФІЧНОГО ДИЗАЙНУ - Прищенко, Світлана Валеріївна; Базилюк, Ельвіра Володимирівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета статті – провести аналітичний огляд зарубіжних та українських джерел, присвячених побудові фірмового стилю як системи візуальної ідентифікації, зокрема, за допомогою фірмових кольорів. Проблемними питаннями досі залишаються інформативність, лаконічність та естетичність фірмових констант і загальна стилістика носіїв фірмового стилю. Методологія. Комплексний підхід зумовив використання функціонального, системно-структурного та компаративного методів дослідження. Метод теоретичного узагальнення завершив аналіз складників фірмового стилю. Результати. У структурі графічного дизайну фірмовий стиль посідає вагоме місце, функціональні та комунікативні аспекти якого набувають особливого значення і в сучасних цифрових медіа. Візуальна ідентифікація організації, єдність стильового вирішення – головні завдання дизайнерів, які працюють над створенням її образу. Візуальна семантика та візуальна естетика залишаються важливими характеристиками фірмового стилю, проте відверта креативність не є самоціллю в процесі розробки фірмових констант, більш важливими виявляються аспекти їхньої практичної реалізації і функціонування в умовах сьогодення. Наукова новизна. Уперше критично проаналізовано джерельну базу та досвід використання фірмової колористики з метою створення певного іміджу компанії. Виявлено відсутність ґрунтовних публікацій, присвячених фірмовому кольору, на підставі чого запропоновано чітку ієрархію функцій кольору в графічному дизайні: виразну, психофізіологічну, емоційну, інформативну, позитивно-естетичну. Практична значущість. В умовах посилення візуальної ідентичності доведено актуальність фірмового стилю, зокрема фірмового кольору, для українських виробників, компаній, структур різного рівня й спрямованості (державної, освітньої, культурної, громадської, туристичної, екологічної). Головну рекомендацію авторками сформульовано так: розвивати власне креативне дизайн-мислення без допомоги штучного інтелекту й мати дизайн-план розробки фірмового стилю.