МИСТЕЦТВО РЕДИМЕЙДУ МІЖ ФОРМАЛЬНИМИ ЗАВДАННЯМИ ТА ХУДОЖНІМ ЖЕСТОМ: ПЛАСТИЧНА МОВА В КОНТЕКСТАХ МАТЕРІАЛЬНОСТІ РЕЧІ - Педан, Інна Вікторівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета статті полягає в аналізі проєктів сучасного мистецтва з використанням редимейду з погляду морфологічного аналізу пластичної мови, що передбачає порівняння формальних завдань художніх творів («річ-форма») із феноменом художнього жесту («річ-жест»). Методологія дослідження передбачає використання як загальнонаукових методів (типологізації, порівняння, дедукції), так і спеціальних (формального та композиційно-пластичного аналізу). Результати. Предметність та прямий зв’язок із «речовим» статусом є унікальною ознакою редимейду незалежно від того, у якому конкретному середовищі реалізується художній потенціал готових об’єктів. Практика художнього жесту редимейду дає змогу як посилювати, так і долати рису предметності, уникаючи природних зв’язків готового об’єкта з дійсністю або пропонуючи замість них альтернативні (Деніель Аршам, Віллі Коул). Натомість річ-форма розвиває морфологічну природу редимейду, провокує глядача деструктивними можливостями формоутворення (Шенник Сміт), а також звертаючись до інтеграції матеріальної природи речі в загальний контекст художнього задуму (Мирослав Балка). В обох проаналізованих принципах чітко проступає дуальна властивість редимейду виступати одночасно і як «готовий», і як «знайдений» об’єкт. Це актуалізує проблематику вибору митця, авторський погляд на художнє завдання та дає змогу залучати до художньо-емоційного сприйняття твору предметний досвід глядача. Наукова новизна. У статті показано, що використання редимейду як авангардного прийому, який змінює наявні правила гри, суперечить загальноприйнятим художнім правилам та часто пропонує альтернативні статуси для маргінальних або табуйованих художніх ідей. Така інструментальна риса редимейду, яку можна оцінювати як одну з актуальних методологій сучасного мистецтва, є причиною важливості та поширеності естетики готових об’єктів у сучасному мистецтві. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані як у навчальній, так і в науково-дослідній сферах.