З БОГОМ В СЕРЦІ Й УКРАЇНОЮ В ДУШІ - Папета, Сергій Павлович; Яремчук, Олена Миколаївна; Латій, Оксана Іванівна; Яків’юк, Олена Іванівна; Солопов, Вячеслав Анатолійович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Попри пробудження інтересу до мистецтва української діаспори, зумовленого набуттям Україною незалежності, творчість Л. Денисенка залишається маловідомим явищем нашої художньої спадщини. За винятком короткої інформації у Вікіпедії та Енциклопедії сучасної України, відомості про митця і його творчість украй обмежені. Ця публікація спрямована на ознайомлення зацікавленої аудиторії з особистістю Л. Денисенка й однією з найяскравіших сторінок його творчості. Мета. Ввести в науковий обіг факти життєвого шляху австралійського митця українського походження Л. Денисенка (1926–2020), проаналізувати винайдену ним техніку «літерографія», презентувати графічні твори, виконані в цій техніці. Методологія. Тернистий шлях українського хлопця від Польщі до Австралії, перебіг життя, перші прояви таланту, художня освіта, професійна робота досліджувалися через особисте спілкування й листування з Л. Денисенком у 2010-х рр. Частину інформації отримано з друкованих джерел, переважно це інтерв’ю в пресі, з його особистих нотаток і спілкування зі знайомими художника. Опрацювання творчої спадщини митця відбувалося за матеріалами об’ємного фотоархіву, наданого довіреною особою Л. Денисенка. Результати. Вивчено й систематизовано біографічні дані й етапи творчого поступу Л. Денисенка. Проаналізовано друковані джерела щодо мистецтва української діаспори 2-ї пол. ХХ ст. Досліджено теоретичне підґрунтя техніки «літерографія» через порівняння зі схожими графічними техніками минулого. Виявлено новаторський характер літерографічних творів Л. Денисенка. Наукова новизна. Уперше опубліковано досі не відомі факти з біографії Л. Денисенка. Виявлено причини органічного зв’язку з українською культурою, попри те, що митець після еміграції жодного разу не ступав на рідну землю. Доведено новаторський характер авторської техніки Л. Денисенка «літерографія». Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані фахівцями з історії українського мистецтва й дизайну. Практичну цінність матиме публікація літерографічних творів митця для дизайнерів-графіків, художників, викладачів мистецьких дисциплін.