БІОМАТЕРІАЛИ У БРЕНДУВАННІ. ВИКОРИСТАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ МАТЕРІАЛІВ У БРЕНДИНГУ - Зємцова, Поліна Олексіївна; Кукош, Юлія Сергіївна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті проаналізовано роль біоматеріалів у брендуванні та їхній вплив на екологічність і стійкість брендів. Розглянуто переваги впровадження екологічних матеріалів у маркетингові стратегії компаній і їхній вплив на пове- дінку споживачів. Окреслено сучасні тенденції переходу брендів до екологічних рішень, зокрема біорозкладної упаковки й екологічних маркетингових матері- алів.Мета роботи – дослідити можливості та переваги використання біоматері- алів у брендуванні, а також проаналізувати їхній вплив на екологічність бізнесу та довіру споживачів.Методологія. У статті застосовано аналітичний підхід до вивчення літера- турних джерел, зібрано дані про провідні бренди, що використовують біомате- ріали, а також проведено аналіз впливу таких матеріалів на імідж і конкуренто- спроможність брендів.Результатами роботи статті є використання біоматеріалів у брендуванні, що значно підвищує екологічну привабливість бренду та сприяє зниженню еко- логічного сліду компаній. Такі матеріали допомагають створити позитивний імідж, підвищують довіру споживачів і сприяють довгостроковій лояльності.Наукова новизна полягає в запроваджені систематизації сучасних підходів до застосування біоматеріалів у процесі брендування. Здійснено всебічний аналіз їхнього впливу на екологічність брендів, а також досліджено, як це впливає на сприйняття споживачами.Практична значущість. Використання біоматеріалів у брендуванні віді- грає значну роль у сучасних стратегіях компаній, сприяє не лише досягненню екологічних цілей, а й здобуттю вагомих конкурентних переваг на ринку. У су- часному контексті споживачі приділяють усе більше уваги етичним і екологічним аспектам діяльності компаній. Зростання інтересу до захисту навколишнього се- редовища формує нову категорію споживачів, які активно шукають бренди, що демонструють екологічну відповідальність. Компанії, які використовують біома- теріали для пакування чи продукції, стають більш привабливими для цієї ауди- торії, що стимулює зростання продажів і залучення нових клієнтів. Упровадження сталих практик у бізнесі підвищує довіру до бренду: споживачі віддають пере- вагу компаніям, які дбають про навколишнє середовище та майбутні покоління.Систематична комунікація щодо екологічної відповідальності та застосування біоматеріалів сприяє розвитку довгострокових відносин із клієнтами. Незважаючи на початково вищі витрати на біоматеріали порівняно із традиційними матеріа- лами, у довгостроковій перспективі це може привести до зниження витрат через зменшення екологічного сліду та скорочення санкцій за забруднення довкілля.Також це дозволяє дотримуватись вимог державних програм і регуляцій щодо екологічної відповідальності бізнесу. Компанії, що першими впроваджують біома- теріали у своє виробництво та брендування, сприймаються як новатори галузі.Використання біоматеріалів може стати важливим критерієм для бізнес-партнерів і постачальників. Компанії, що активно запроваджують екологічні рішення, здатні розширювати своє коло партнерів серед таких самих екологічно відповідальних підприємств, що сприяє укладанню взаємовигідних угод. Застосування біоматері- алів дозволяє компаніям відповідати міжнародним екологічним стандартам, як-от ISO 14001, що покращує їхню репутацію на світовому ринку. Це може привести до отримання міжнародних сертифікатів, які підтверджують екологічну відпові- дальність бізнесу та відкривають нові ринки збуту. Екологічно відповідальні ком- панії мають підвищений потенціал для залучення інвестицій, оскільки інвестори дедалі більше віддають перевагу сталій бізнес-моделі. Отже, компанії, що впро- ваджкють біоматеріали у свої процеси, стають більш привабливими для інвес- торів, зацікавлених у довгостроковій екологічній стабільності.