ГРАФІЧНИЙ ТА СВІТЛОВИЙ ДИЗАЙН В ІНТЕР’ЄРІ ГОТЕЛЬНОГО ЛОБІ НА ОСНОВІ КИТАЙСЬКОГО ЕТНОДИЗАЙНУ - Єжова, Ольга Володимирівна; Пашкевич, Калина Лівіанівна; Чупріна, Наталія Владиславівна; Лі, Руісі; Колєснікова, Аурелія Едуардівна; Дерев’янко, Єлизавета Євгенівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У сучасному готельному бізнесі дизайн освітлення виступає не лише функціональним елементом інтер’єру, а й важливим чинником формування естетичного середовища, що впливає на сприйняття простору й емоційний комфорт гостей. Ефективне освітлення здатне підкреслити архітектурні особливості, створити атмосферу затишку або офіційності, а також сприяти економії енергоресурсів завдяки впровадженню сучасних технологій. Особливого значення набуває інтеграція етнічних елементів у світловий дизайн, що дозволяє підкреслити культурну ідентичність готельного простору.Це дослідження спрямоване на проведення аналізу принципів і методів реалізації дизайну освітлення в готелях з акцентом на використання елементів китайського етнічного стилю. Мета роботи полягає у виявленні ефективних підходів до організації освітлення, що поєднують інноваційні технології з культурними традиціями, забезпечують комфортне середовище для гостей і підвищують загальну ефективність готельних просторів.Мета. Метою дослідження є вивчення принципів і методів реалізації дизайну освітлення в готелях, зокрема акцент на вплив освітлення на задоволення гостей і створення комфортного й естетично приємного середовища. Дослідження висвітлює характеристики, принципи та функціональні підрозділи дизайну освітлення готелів і досліджує його вплив на клієнтів. Робота присвячена вивченню дизайну освітлення в готелях і його значення. Зокрема, акцентується увага на характеристиках, принципах і функціональних підрозділах дизайну освітлення готелів, їхньому впливі на клієнтів. Проаналізовано відмінності в техніках освітлення в національному та закордонному контекстах. Наукова новизна роботи полягає у виявленні нових інноваційних методів освітлення та шляхів їх поєднання з етнічним китайським стилем. Досліджено, як дизайн освітлення може служити людям і задовольняти їхні психологічні потреби на основі людиноорієнтованого підходу.Методологія дослідження передбачає всебічний огляд сучасних концепцій дизайну освітлення та їхнього практичного застосування в готельній індустрії.Використано змішаний підхід, який поєднує кількісний аналіз параметрів освітлення з якісними оцінками через кейс-стаді успішно впроваджених рішень освітлення в готелях. Окрім того, вивчено особливості в техніках освітлення національного та закордонного застосування. Результати. У дослідженні ідентифіковано ключові елементи дизайну освітлення, які значно впливають на сприйняття інтер’єрів готелів. Сюди входять динамічні системи освітлення, регулювання кольорової температури та стратегічне використання акцентного освітлення. Результати показують, що ретельно спроєктоване освітлення не тільки підвищує візуальну привабливість готельних приміщень, але й сприяє покращенню досвіду гостей і підвищенню операційної ефективності. Особлива увага приділяється дослідженню методів освітлення, що відповідають етнічним китайським стилям. Створено сцени освітлення готелю з використанням комп’ютерної графіки. Наукова новизна полягає в детальному аналізі інноваційних технологій освітлення та їхньої ролі у формуванні функціональних і естетичних аспектів інтер’єрів готелів. Це дослідження надає нові відомості щодо інтеграції розумних систем освітлення, сталих практик та їх поєднання з культурними й етнічними мотивами. У роботі також досліджено, як дизайн освітлення та прийоми графічного дизайну в інтер’єрі можуть задовольняти психологічні потреби, згідно з людино- орієнтованим підходом. Практична значущість. Результати дослідження мають практичне значення для дизайнерів, архітекторів і операторів готелів. Наведено рекомендації щодо впровадження передових рішень освітлення для підвищення задоволення гостей, зменшення енергоспоживання та узгодження із сучасними тенденціями дизайну. Це дослідження також слугує орієнтиром для розроблення стратегій освітлення, що відповідають специфічним потребам різних категорій готелів і включають інноваційні методи з культурними елементами.