ВИКОРИСТАННЯ В ІНДУСТРІЇ МОДИ НЕЙРОМЕРЕЖ, ЩО ГЕНЕРУЮТЬ ЗОБРАЖЕННЯ (НА ПРИКЛАДІ MIDJOURNEY) - Гурдіна, Владислава Василівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Нейромережі, що генерують зображення (зокрема, Midjourney) стають усе більш затребуваним інструментом серед модних брендів і видань. Ця тема відображає сучасні можливості та перспективи, є надзвичайно актуальним напрямом для наукових досліджень. Проте в науковому середовищі України цей напрям поки що є малодослідженим. Особливо це стосується використання нейромереж, що генерують зображення в індустрії моди. Попри активне залучення таких інструментів, як Midjourney, у реальній практиці, академічні дослідження цієї тематики залишаються обмеженими.Мета. Стаття націлена встановити, чим можуть бути корисні нейромережі, що генерують зображення саме у сфері дизайну одягу. У статті проаналізовано наукову літературу стосовно штучного інтелекту загалом і генеративних нейромереж зокрема. Методологія. Методом класифікації та візуального порівняння було простежено основні сфери використання генеративних нейромереж в індустрії моди. Результати. У процесі дослідження було встановлено, що генеративні нейромережі у світовій індустрії моди частіше за все використовуються на етапі розроблення ескізів колекції та презентації готових модних продуктів. Наукова новизна. Нейромережі, як-от Midjourney, активно використовуються практично, але їхній вплив на галузь ще не став предметом систематичних наукових розвідок.Практична значущість. Результати дослідження розкривають можливості генеративних нейромереж і можуть стати у пригоді в дизайн-діяльності та навчальному процесі, бо майбутнім дизайнерам одягу дуже важливо розумітися на інноваціях.