КОЛІР У ДИЗАЙНІ WEB-САЙТІВ СУЧАСНИХ ОСВІТНІХ ТА МЕНТОРСЬКИХ ПЛАТФОРМ - Васильєва, Олена Сергіївна; Слітюк, Олена Олександрівна; Васильєв, Олександр Сергійович; Іванова, Маргарита Сергіївна; Ющенко, Наталя Ігорівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Дослідити вплив кольору на дизайн сучасних освітніх і менторських платформ, дослідити колір як інструмент візуальної комунікації, визначити ключові тенденції колірного оформлення та їхній вплив на взаємодію з користувачем. Методологія. У роботі використано комплексний підхід, який передбачає проведення аналізу наукової літератури, дослідження реальних кейсів сучасних менторських і освітніх платформ. Результати. Розглянуті та проаналізовані web-сайти менторських і освітніх платформ, установлені найбільш поширені кольори, що застосовуються в їх дизайні, виявлені найбільш вдалі варіанти колірного сполучення. Визначено ключові функції кольору в дизайні менторських платформ: привертання уваги, формування брендової ідентичності, поліпшення доступності й емоційного залучення користувачів. З’ясовано, що використання акцентних кольорів, нейтральних палітр для фону й адаптивних колірних схем значно підвищує ефективність взаємодії. Наукова новизна. Розглянуто роль кольору в дизайні менторських і освітніх платформ з урахуванням когнітивних, культурних і емоційних чинників. Визначено загальні тенденції у виборі колірних схем для платформ різних країн і розроблено рекомендації щодо їх адаптації до конкретних цілей аудиторії. Уперше систематизовано особливості застосування кольору в дизайні менторських та освітніх платформ. Запропоновано підхід до вибору колірних схем з урахуванням впливу кольору на когнітивні процеси, мотивацію та зручність навігації на web-платформах. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані розробниками менторських і освітніх платформ для створення ефективного дизайну, орієнтованого на глобальну аудиторію. Викладені рекомендації сприяють підвищенню залученості користувачів, покращенню навігації та зниженню когнітивного навантаження.