СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ВИКОРИСТАННЯ КОНТЕЙНЕРНОГО ОЗЕЛЕНЕННЯ В ЛАНДШАФТНОМУ ДИЗАЙНІ МІСЬКОГО ПРОСТОРУ - Рожко, Єлизавета Андріївна; Косик, Оксана Іванівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
Проаналізовано особливості контейнерного озеленення як сучасного підходу до покращення міського середовища. Розглянуто його функціональні, естетичні та екологічні переваги, а також можливості застосування в умовах урбанізованих територій. Визначено основні тенденції використання контейнерного озеленення в громадських просторах, зокрема біля закладів громадського харчування. Досліджено вплив контейнерного озеленення на мікроклімат, якість повітря, біорізноманіття та комфорт міських просторів. Проаналізовано вибір рослин і матеріалів контейнерів, їх роль у створенні гармонійного міського ландшафту. Мета. Виявити особливості та тенденції застосування контейнерного озеленення в міському середовищі на прикладі міста Київ. Методологія. Використано методи польових досліджень, спостережень та аналізу наукових джерел. Проведено оцінку об’єктів контейнерного озеленення в різних частинах міста, зокрема біля закладів громадського харчування. Результати. Виявлено, що контейнерне озеленення сприяє створенню комфортного, екологічного та естетично привабливого середовища в умовах міста. Окреслено ключові принципи добору рослин, їх розміщення та догляду для підтримки сталого розвитку урбаністичних просторів. Наукова новизна. Обґрунтовано значення контейнерного озеленення як елемента сучасного ландшафтного дизайну, що сприяє адаптації міських територій до екологічних та соціальних викликів. Практична значущість. Дослідження може бути використане для подальшої розробки стратегії озеленення міських просторів, включно з закладами громадського харчування, історичними зонами та комерційними територіями. Отримані результати можуть стати основою для вдосконалення міського благоустрою та екологічного планування урбопросторів.