У ПОШУКАХ МИНУЛОГО: СТАРОДАВНІ ПАВІЛЬЙОНИ КИТАЮ - Ван, Хань (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті розглядаються такі архітектурні об’єкти, як павільйони, у їхньому історичному розвитку. Кожна країна має свої національні надбання, які через століття розкривають красу культури будь-якої країни. Павільйони Китаю – це історія, яку дбайливо продовжують охороняти нові покоління. Проте не вистачає наукового аналізу щодо систематизації аспектів, характерних саме для китайської культури побудови павільйонів. Мета дослідження полягає у висвітлені різновидів стародавніх павільйонів щодо їхнього функціонального призначення та відповідності їх національним китайським культурно-мистецьким традиціям. Методологія. Завдяки використанню методу аналізу та синтезу визначено класифікацію існуючих в минулому павільйонів Китаю. У статті розглядаються: їхнє місцерозташування, функціональне призначення і різноманітні типи формоутворення. Комплексний і системний підходи допомогли виявити характерні ознаки павільйонів, що також здійснювалось завдяки опрацюванню історичних і мистецтвознавчих джерел і візуального матеріалу павільйонів «тін» (Ting), що нині існують.Результати. Результати дослідження можуть вказати на послідовні зміни в конструктивному рішенні павільйонів щодо їхнього постійного розвитку та змін у використанні матеріалів для їх побудови.Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в тому, що запропонована класифікація павільйонів ting дозволяє в майбутньому засвідчити характер змін у їхньому функціональному призначенні та сприяти розумінню необхідності проведення більш детального дослідження на запропоновану тематику з урахуванням змін матеріалів їхньої побудови та спрощення конструктивної системи.Практична значущість. Систематизація матеріалів статті дозволить користуватися ними під час проведення занять з фахових дисциплін у спеціалізованих вищих закладах і виявити особливості конструктивних змін павільйонів для можливості їх реставрації та створення нових споруд, з можливістю збереження національної спадщини країни.