РЕАБІЛІТАЦІЙНІ САДИ - Кравченко, Дар’я Юріївна; Гнатюк, Лілія Романівна (Теорія та практика дизайну, 2025)
У статті досліджується роль реабілітаційних садів як інструменту для відновлення психічного здоров’я в умовах наслідків війни в Україні. Особливу увагу приділено використанню терапевтичних садів для реабілітації військових, цивільного населення, медичних працівників та відновлення громад. Описано психологічні й фізіологічні переваги взаємодії з природними елементами, такими як водні об’єкти, сезонні зміни, ароматерапія, кольоротерапія та тактильна взаємодія з рослинами. Висвітлено специфічні методи, які допомагають знижувати рівень стресу, покращувати емоційний стан та сприяють соціальній адаптації. Додано рекомендації щодо використання дерев, рослин і безпечних методів інтеграції цих елементів у реабілітаційний процес. Стаття має на меті представити практичні рішення для створення реабілітаційних садів у післявоєнній реабілітації в Україні. Метою статті є дослідження реабілітаційних садів як інструменту для відновлення психічного здоров’я в умовах наслідків війни в Україні. Стаття спрямована на вивчення застосування терапевтичних садів для реабілітації військових, цивільного населення, медичних працівників і відновлення соціальної гармонії в громадах, що постраждали від війни. Методологія дослідження ґрунтується на комбінованому підході, що включає аналіз літератури, вивчення практичних прикладів створення реабілітаційних садів в умовах постконфліктних ситуацій, а також спостереження і рекомендації від фахівців у галузі психотерапії, дизайну садів та екології. Для аналізу були використані дані з наукових публікацій, міжнародного досвіду терапевтичного садівництва та проведених досліджень щодо впливу природи на психічне здоров’я. Результати дослідження було демонструють, що реабілітаційні сади мають великий терапевтичний потенціал для зниження рівня стресу та тривоги, підвищення емоційного благополуччя та покращення соціальної адаптації. Виявлено, що елементи води, сезонні зміни, ароматерапія, кольоротерапія та взаємодія з рослинами сприяють глибокому відновленню психічного здоров’я. Також було розроблено рекомендації щодо використання безпечних методів інтеграції цих елементів у реабілітаційні процеси. Наукова новизна роботи полягає в комплексному підході до дослідження впливу реабілітаційних садів на психічне здоров’я осіб, які пережили травми війни. Вперше в Україні здійснено аналіз можливості впровадження терапевтичних садів у контексті післявоєнної реабілітації, зокрема в умовах війни в Україні. Розглянуто специфічні практики, які допомагають знижувати рівень стресу та поліпшувати емоційний стан через взаємодію з природними елементами. Практична значущість дослідження полягає в розробці конкретних рекомендацій щодо створення реабілітаційних садів, які можуть бути впроваджені в процес відновлення психічного здоров’я військових, цивільного населення та медичних працівників, постраждалих від війни. Встановлені терапевтичні ефекти взаємодії з природними елементами мають значення для розробки стратегій реабілітації в умовах післявоєнного відновлення. Це дослідження може стати основою для практичного впровадження таких проєктів в Україні та інших країнах, що постраждали від військових конфліктів.